ТЕМА БРОЈА: Како се кредитира пољопривреда у Србији

Укупан износ банкарских кредита одобрених пољопривредницима у Србији износио је крајем јула више од 254 милиона евра, што представља раст од 10 одсто у односу на прошлу годину. У оквиру тога, Прокредит банка је одобрила пољопривредницима око 105 милиона евра, што је 41 одсто одобрених пољопривредних кредита у свим банкама

nasa-temaНајвећи проблеми домаћих пољопривредника долазе отуда што немају довољно новца за куповину семена, не могу да наплате своје производе, имају застарелу механизацију и никад нису сигурни у климатске услове. Ипак, поред државе која програмом субвенционисаних кредита стимулише пољопривредне произвођаче, у подршку агробизнису у Србији укључио се и већи број банака. Укупан износ одобрених кредита пољопривредницима у банкарском сектору крајем јула износио је више од 254 милиона евра, што представља раст од 10 одсто у односу на прошлу годину.

Пословне банке и Министарство пољопривреде постигли су договор о одобравању субвенционисаних кредита пољопривредницима са повољним каматним стопама, а реч је о краткорочним и дугорочним кредитима за регистрована пољопривредна газдинства, како за физичка, тако и за правна лица.

Увек су потребни кредити

Пољопривредници су од априла месеца ове године највише заинтересовани управо за краткорочне и дугорочне кредите као и за дугорочне кредите за куповину домаћих трактора. Иначе, кредите за тракторе и другу механизацију која је произведена у Србији, субвенционише Министарство економије и регионалног развоја. Каматна стопа за субвенционисане кредите је око пет одсто на годишњем нивоу, рок отплате од пет до осам година, а могућност одложеног плаћања до три године. До сада је исплаћено око 27 милиона евра субвенционисаних кредита намењених пољопривредницима. Највише дугорочних кредита у сарадњи са Министарством пољопривреде одобрила је Прокредит банка (204 кредита) укупне вредности 5,9 милиона евра.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: