Консултанти A.T. КEARNEY о светској економској кризи

Мора се признати да је овај мали опоравак био веома предвидив. Глобално посматрано, десет одсто укупног светског бруто друштвеног производа је упумпано у борбу против „велике депресије“. То је стимуланс којим би и „леш подигли да заигра“

svetska-krizaСтрмоглави пад светске трговине и индустријске производње у последњих шест месеци праћен банкротом браће Леманс и краха са краја прошле године је успорен. Падобран се отворио. Оптимисти би могли рећи да је опоравак близу. Песимисти би, пак, истакли да и поред неких добрих параметара који лагано расту, стопа незапослености у Г8 и даље расте, док индустријска производња у тим земљама опада. Реалисти би имали два коментара: прво, док неки знакови опоравка обећавају, остаје питање колико ће дуго тај опоравак бити одржив, и друго, да је корист од „отвореног падобрана“ то што пружа могућност да се лагано уоче разлике настале на тлу на које се спушта.

Најјаснији знак да се нешто мења набоље долази увек са берзе, уобичајеног водећег индикатора који има особину и да предвиђа и рецесије и опоравке. Индекс набавке је, на пример, од марта са 32 одсто порастао на 40 одсто, што је значајан показатељ помака, али се ипак сматра да је све испод 50 одсто недовољно добро. У Америци цене кућа и некретнина и даље падају, па тренутно куће вреде 75 одсто највише вредности које су имале у 2006. Најутешнији подаци стижу из Европе, где су у сектору производње почели да бележе константан раст.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: