BOŠKO BO TOSKIĆ: U poslovnoj komunikaciji praksa dolazi pre teorije

Srpska vlada bi trebalo da agresivno i masivno investira u srpski ljudski kapital. Da li jedna firma raste ili pada, zavisi od količine vrednosti koju ona stvara za klijenta. Ko stvara tu vrednost? Ljudi u firmi. Njen biznis igra po muzici koju svira njen tim

Bo Toskić

U društvenoj komunikaciji govorimo da bismo se razumeli. U biznisu se govori da se pobedi. Zato što kupac sluša tebe i tvoje rivale. Prodaja je komunikacija vrednosti. „Verbal Driver“, moja knjiga, bestseler u Italiji, koja će uskoro imati novo izdanje u Srbiji, pruža reči za dodir i pokret kupčevog uma. Sa knjigom „Verbal Driver“ lansirao sam koncept kompetitivne tržišne komunikacije (competitive business communication) – objašnjava Boško Bo Toskić, stručnjak za marketing, u razgovoru za Magazin Biznis.

Naš sagovornik poseduje master za razvoj ljudskog kapitala koji je stekao na USF – University of San Francisco i Vebster Univerzitetu u Ženevi. U Americi je radio za Nissan Motor Corporation in USA, Subaru of N. California i Iveco USA, a 1987. godine prelazi u Italiju gde je postao odgovoran za razvoj i primenu svetske komercijalne strategije kompanije Iveko. Bo Toskić podseća da je jedini Srbin sa diplomom Američke akademije dramskih umetnosti (AADA) u Njujorku.

Lista njegovih klijenata uključuje IBM, Glaxo-Smith-Kline, Telecom Italia, Unicredit Group, FIAT auto. Bio je govornik na Global Conference on Marketing u Londonu, u Alitalia Business School u Rimu, na konferenciji GARF-a u Parizu i na konferenciji From Train to Taxi organizovanoj od Tampa Bay Business Journal-a u Tampi na Floridi. MCI, Management Centre of Europe u Briselu proglasio ga je jednim od najvećih svetskih lidera marketinga. Danas živi na relaciji Italija – SAD. U Beogradu boravi retko, iako je rođen na opštini Stari grad a odrastao na Vračaru.

– U Srbiji je malo poznata snaga i značaj poslovne komunikacije. U našoj akademskoj edukaciji postoji velika prilika za poboljšanje. Treba ukloniti rov između učionice i tržišta. Učenje veštine „Kako stvoriti i isporučiti vrednost klijentu“, treba da počne u gimnaziji. Ja sam doprineo inovaciji svetskog marketinga, ali sam u Šestoj beogradskoj gimnaziji imao 11 kečeva. U intervjuu za dnevnik „Blic“ sam rekao da se time ponosim. Zašto? Zato što je to konkretan dokaz da kultura naše obuke nije spremna da zainteresuje, privuče i razvije mlad mozak. Da budem fer, tako je manje-više u celom svetu – kaže Bo Toskić.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: