Brinite, ali nemojte paničiti

Kad sve jednog dana prođe, pokazaće se da žrtve kolapsa na Volstritu nisu bile samo banke 

Stara priča kojom se ilustruje „teorija haosa”, koja kaže da treptaji leptirovih krila u jednom kraju sveta mogu da izazovu oluju na drugom, dobila je potvrdu u tekućoj finansijskoj krizi: počelo je na Volstritu, a sada se oseća u svakom kutku planete.

Kao i svaka kriza i ova ima dve glavne dimenzije: onaj opšti plan na kojem se vidi krah institucija i obesmišljavanje dosadašnjih pravila igre, i pojedinačni, koji podrazumeva lične drame. Nije lako prvo imati pa nemati, a još teže je ostati bez nade, bez oslonca i onog osnovnog pokretača – uverenja da će sutra biti bolje.

 „Svi su zabrinuti zato što sve propada, zato što se još ne zna koliko će gore još biti i kako će se sve završiti”, kaže jedan od američkih psihijatara, inače pripadnik profesije koja od krize ima vajde: broj klijenata mu se iz dana u dan povećava.

Njegov najčešći savet je da je najbolja terapija protok vremena, ali pošto niko ne zna koliko će kriza trajati, treba se nositi sa svim strepnjama i neizvesnostima koje se iz dana u dan povećavaju.

Šta je njegov savet? „Usredsredite se na današnji dan – donosite svakog dana razumne odluke. Ako razmišljate šta će se dogoditi 2010. ili 2011. time ćete samo stvoriti onaj nivo stresa sa kojim nećete moći da se nosite.”

Održati mentalnu ravnotežu

Američka asocijacija psihologa preporučuje nešto drugačiju formulu: brinite, ali nemojte paničiti, napravite konkretan plan kako da smanjite svoje troškove i pridržavajte ga se. I razmislite o nešto zdravijoj varijanti za nošenje sa problemima – prošetajte umesto da spas potražite u alkoholu ili utehu tražite u preobilnoj hrani.

Da bi pomogla velikom broju onih koji su zbog ukupne situacije dospeli u svojevrsnu ličnu krizu, američka vlada je sponzorisala otvaranje jednog novog veb sajta koji, pod naslovom „Kako da prođete kroz teška ekonomska vremena”, nudi obilje saveta o tome kako da se održi mentalna ravnoteža dok ne prođe kriza. Inače, jedno nedavno istraživanje je pokazalo da je 80 odsto Amerikanaca zbog finansijske krize pod jakim stresom.

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: