ĆOŠKARENJE: Siroma sam al’ volim da živim

Realni, svakodnevni život u Srbiji satkan je od suprotnosti, čudnih događaja i procesa, tamnih socijalnih slika i rastućeg siromaštva, od previše demagogije i obećanja, odsustva osmeha na licima ljudi, od straha pri pomisli na budućnost…

Piše: Zoran Luković

Piše: Zoran Luković

Jedan Pančevac je ostao bez stana zbog duga za grejanje od 750.000 dinara, ali će se kompanijama koje duguju 12,55 milijardi gradu Beogradu za građevinsko zemljište predložiti reprogram. Da ne bude zabune! Ne mogu radijatori biti topli ako se ne plati i tačka. Međutim, zašto je nekad primena zakona tako rigorozna a nekada blaga i zašto nema pune i istinske jednakosti pred zakonom, pitanja su na koja u stvarnosti nema valjanih odgovora. Ima ravnopravnih i ravnopravnijih. Svaki dan se u to uveravamo. Jedan poznanik mi reče kako su njegovoj majci blokirali račun sa koga diže penziju zbog minusa od pet dinara! Kažem ja majci, nastavak je priče mog poznanika, „ti si mama neki ozbiljan prestupnik, a ona se rasplakala objašnjavajući mi kako strašno pazi da ne uđe u minus“.

Što bi rekao Radovan III, „nema labavo“. Ili ipak za neke ima? Prema javnim podacima nekoliko dužnika samo jedne propale banke, nisu vratili oko pet milijardi dinara dobijenih kredita, ali svejedno i dalje važe za VIP i uzorne poslovne ljude. Iste te osobe istovremeno nisu plaćale porez za firme čiji su vlasnici, pa i po tom osnovu duguju ogroman novac.

Sve to nije dovoljno za ozbiljniju primenu zakonske odgovornosti, brzu i efikasnu, poput one koja je okončana oduzimanjem stana ili blokiranjem penzionerskog računa. Ovi VIP dužnici ne plaču, oni su uglavnom uspeli da dug državi zbog neplaćenog poreza odlože kroz tzv. UPPR (Unapred pripremljeni program reorganizacije), a neki od njih su dobili i ponudu da preuzmu upravljanje lošim javnim preduzećima jer važe za sposobne i uspešne biznismene. A u slučaju propasti ne jedne, već četiri banke, tih oko 800 miliona evra štete namiriće država, odnosno, svi mi kao poreski obveznici.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: