LAZAR ŠESTOVIĆ, SVETSKA BANKA: Sve je sada stiglo na naplatu

Srbija nema mnogo opcija u ovom trenutku. Problemi se nagomilavaju godinama pa i decenijama. Neka od preduzeća u restrukturisanju imaju ovaj status više od dvadeset godina. Povećava se zaposlenost u javnom sektoru. To stanje postaje neodrživo. Istovremeno, nema prostora za dodatno zaduživanje niti za značajno veće poreske prihode. Zato mora da se bolje raspolaže sa onim što imamo

Lazar Šestović

Lazar Šestović

Mere štednje u Srbiji moraće da budu oštrije nego u evropskim zemljama jer, dok su ostali krizu iskoristili da smanje fiskalne deficite, kod nas se dogodio obrnut proces. Što duže odlažemo sređivanje stanja u javnom sektoru, rashodi iz budžeta su sve veći, pa je veći i dug koji nam se nagomilava. Ovim rečima Lazar Šestović, glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju, počinje razgovor za Magazin Biznis. To znači da raste iznos koji je svake godine potreban za otplatu rata i onda ostaje sve manje para za obavljanje redovnih državnih funkcija, te moramo da više štedimo, objašnjava.

– Šteta je da nismo iskoristili zaoštrene uslove u globalnom ekonomskom okruženju da poboljšamo situaciju u svojoj zemlji, a naročito u ekonomiji. Trebalo je da se poboljša korišćenje stranih kredita i izgradi tako potrebna infrastruktura; da se uredi i konsoliduje bankarski sektor; da se ukine podrška gubitašima; smanji zaposlenost u javnom sektoru… Mi smo, praktično, radili sve suprotno.

• Da ste u koži Dušana Vujovića, kako biste stabilizovali srpske javne finansije?

– Kao prvo, potrudio bih se da javnost i svi nosioci javnih funkcija dobro razumeju situaciju u budžetu i projekcije za naredni period, na taj način mora da se obezbedi potpuna podrška za reforme. Pritom, mislim da u ovom konkretnom slučaju šira javnost nije problem, već su to nosioci upravljačkih funkcija u raznim delovima javnog sektora, uključujući javna preduzeća, koji ne shvataju svoj deo odgovornosti za situaciju u zemlji. Nakon što svi shvate iznos koji treba da se uštedi, shvatiće se i neophodnost promena i načina funkcionisanja na dnevnoj bazi, naprimer, koliko ljudi može da se zapošljava, koji troškovi su opravdani, a koji ne.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

 • MINISTAR VUJOVIĆ, GOST AMERIČKE PRIVREDNE KOMORE: Budžet pod lupom
 • OD 13. DO 16. OKTOBRA DVA MEĐUNARODNA SAJMA – ENERGETIKE I EKOLOGIJE: Zelena energija na Beogradskom sajmu
 • ŠTA NUDI SOFTVER „MANAGE TOOLS“ ZA UNAPREĐENJE POSLOVANJA: Sve se može izmeriti
 • DR BOJAN LALIĆ, DIREKTOR DEPARTMANA ZA INDUSTRIJSKO INŽENJERSTVO I MENADŽMENT, FAKULTET TEHNIČKIH NAUKA, UNIVERZITETA U NOVOM SADU: Zanimanje budućnosti
 • SАRАDNJA NАRODNOG MUZEJА U BEOGRАDU, BRITISH COUNCIL-А I BANKE INTEZA: Otvorena izložba “Henri Mur – grafičar”
 • SVEČANO OBELEŽEN DAN OPŠTINE VRNJAČKA BANJA: Kraljica banjskog turizma
 • MESEC NOVEMBAR U ZNAKU MEĐUNARODNOG SAJMA NAMEŠTAJA: Nameštaj i saveti za uređenje stana
 • USPEŠNA SARADNJA SRBIJE SA AZERBEJDŽANOM: Značajan uzlet novih ekonomija
 • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE: Ne čekati rešenja sa strane
 • NIK VREDEN: PROFIT BREND (4): Osluškujte iskustva kupaca
 • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. oktobra 2014.
Podelite ovaj tekst: