Да ли је на помолу пад долара

pad-dolaraДолар већ неко време трпи јак притисак са свих страна и полако у својој борби долази до нивоа на коме, ако не успе да одбрани, може доћи до паничне продаје америчке валуте. Поред тога што фундаментално долар нема шта да понуди у корист свог раста, у четвртак 9. новембра је кинески гувернер Zhou Xiаоchуan изјавио да Кина размишља о диверсификацији својих резерви које су највеће у свету и износе скоро 1.000 милијарди долара. Кинески званичници обично не дају такве изјаве, тако да је тржиште валута одмах реаговало агресивном продајом долара у односу на све валуте.

Дакле, долар је у четвртак 9. новембра доживео пораз који, уколико се настави, може креирати негативан тренд са потенцијалом да валутни пар EUR/USD достигне и ниво 1,3000. На графикону 1 може се видети како се кретала цена EUR/USD у периоду од четири дана, од тренутка када је објављена вест за кинеске резерве. Такође изјава кинеског гувернера је искоришћена за спекулативно трговање што за оне који активно тргују дневно валуте даје одличну могућност за профит. Потенцијал за вас који активно планирате да тргујете валуте, износио је реалних 50 до 100 пипсева од укупно 140 пипсева што је остварено као разлика у цени.

На графикону 2. могу се видети и остали важни нивои који су битни да пратите за пар EUR/USD. Уколико активно тргујете имаћете далеко више могућности у току дана да се профитабилно позиционирате, али уколико сте пасивнији трејдер или само желите да сачувате вашу „сламарицу“ од валутних ризика требало би да, уколико чувате америчке доларе, обратите пажњу на пробијања нивоа 1,3000. Јер, у том случају, потенцијал раста евра у односу на долар може бити до 1,3600 што је разлика од 600 пипсева. За оне који би волели да знају колико је то у доларима на суму од 10.000 долара у „сламарици“ или било коју другу цифру то могу израчунати тако што ће одбити четири последње цифре са броја који представља кеш који имају. Тако за 10.000 долара један пипс вреди један долар из чега следи да разлика од 600 пипсева за ваш кеш значи губитак од 600 одсто или шест одсто. За суму од 100.000 долара један пипс вреди 10 долара што значи губитак 6.000 долара.

У сваком случају, ако долар успе да одбрани своје нивое и значајно ојача, сви који чувају евре требало би да обрате пажњу на пробијање доњих нивоа који су на 1,2500. У том случају, долар има шансе да доста ојача, али вероватноћа да се то деси у наредних шест месеци је минимална.

International Trading School

Podelite ovaj tekst: