Вечера у кухињи Хајата

Необичан гастрономски сусрет одиграо се у Хајату 26. октобра, у оквиру манифестације „Италија у Београду“, уз спонзорску подршку компаније Делта Ђенерали, а кували су представници медија и осигурања

vecera-u-hajatuДа вечерате у ресторану београдског хотела Хајат Риџенси може бити сасвим уобичајен догађај. Али да вечерате у кухињи тог хотела, за прописно постављеним столом и то насред кухиње, па још да сте у припреми тог јела и сами учествовали, а да вам инструкције за припрему јела даје шеф Микел Магада, доцент престижне међународне школе италијанске кухиње АЛМА из Парме – личи на сан. Али, није. Тај необичан гастрономски сусрет одиграо се у Хајату 26. октобра, у оквиру манифестације „Италија у Београду“, уз спонзорску подршку компаније Делта Ђенерали, а организован је по успешној формули коју су осмислили Италијански институт за спољну трговину (ИЦЕ) и Међународна школа италијанске кухиње АЛМА.

Кулинарска галаксија

„Италија у Београду“, посвећена италијанској храни и винима, почетна је идеја из које је касније настао ALMA Italian Culinary Festival, навео је господин Енрико Барбиери, директор Италијанског института за спољну трговину, најављујући ову манифестацију. Реч је о кулинарском догађају који се по много чему разликује од свих сличних до сада одржаних у Београду, захваљујући сарадњи са хотелом Хајат.

Дакле, под шефовском „палицом“, то јест варјачом, једне од звезда италијанског кулинарства данас, Микела Магаде, у кухињи Хајата, међу шерпама, лонцима и осталим прибором нашли су се „гости-кувари“: Светлана Прерадовић, уредник италијанског часописа Грациа, Зорица Карановић, уредник Политике, Јелена Косановић, уредник у листу Новости, Зоран Ћирић, уредник Фокс телевизије, Радојка Николић, уредник Магазина Бизнис, Бранислава Милунов, PR Делта холдинга, Ратко Живковић, директор маркетинга Делта Ђенерали осигурања, Наташа Ђурђевић, PR Делта Ђенерали, и Ружица Мелворах, главни уредник часописа Блиц жена.

Спонзори

Поред великих италијанских корпорација присутних у Србији као што су Delta Generali, Banca Intesa, Alitalia и часопис Grazia, спонзори манифестације биле су још и неке од најзначајнијих италијанских робних марки из области прехране, као што су тестенине „De Cecco“, „Parmigiano Reggiano“, „Prosciutto di Parma“, вода „San Pellegrino“ а биће присутна и вина из регије Friuli (Collio) фирме La Sclusa, као и из Тоскане (Chianti) и из Пијемонтеа (Barbera) посредством локалног увозника Dan Company.

Уз шармантна упутства Микеле Магаде, задатак је био да се јела припреме и – поједу. На специјалном менију те вечери, у кухињи Хајата, била су предјела и јела: салата од (свеже) туњевине са свежим парадајзом, црним маслинкама и каприма, рижото са шафраном на милански начин, јагњећи филе са куваним црвеним паприкама и црним маслинкама и пудинг са румом на милански начин. Сецкање, кување, пржење, зачини, кулинарске тајне и на крају уживање у чаробним укусима италијанских јела, представљали су необично пријатан крај једног обичног београдског дана за све „куваре“ који су имали ретку привилегију да редакцијску гужву и трку замене за кухињску кецељу и варјаче.

Р. Н.

Podelite ovaj tekst: