Вилењаци су сјајни учитељи

У дечјем клубу “Зврк” малишани кроз игру уче многе вештине, стичу знања, упознају нашу традицију, али се и социјално прилагођавају

vilanjaciПрошла субота је за Марка Панића био дан од посебног значаја. Са својим другарима, родитељима и рођацима прославио је други рођендан. Невиђена журка уприличена је у дечјем клубу “Зврк”, који само бела метална капија дели од вреве вождовачких улица.

“Зврк” је место специфичне намене. Није ни пука играоница, нити класично забавиште, није ни школица, а ни место за удобно “одлагање” деце. Осмислила га је Ивана Савић, млади лингвиста, уз помоћ сестре Биљане Зебић. Иако још све мирише на свежу фарбу, отворен је почетком септембра, “Зврк” полако стиче своје поклонике и постаје место дечје радости.

На чаробном ћилиму

Прича коју деца треба да науче обично почиње на чаробном ћилиму. Седећи на њему лакше се уводе у радњу, јер се и сами осећају делом необичног света.

“Зврк” се скрасио у прелепој белој кући зеленог крова, пун је простора, светлости, живих боја и веселих слика. Иако првенствено осмишљен за организацију прослава дечјих рођендана, он је и прави креативни центар у којем влада један закон: учење кроз игру. Намењен је девојчицама и дечацима од једне до 12 година, подељен у две групе, за млађи и старији узраст.

Уз слоган “са нама машта постаје стварност” Ивана Савић је повела децу у један бајковити свет у којем ће они, осим вечите борбе добра и зла, научити много тога што, због брзог темпа живота, многи родитељи не стижу да објасне свом потомству.

Слављеник с почетка ове приче још је мали да учи озбиљне ствари, али кроз игру Ивана стиче поверење малишана и отвара врата бескрајне ризнице знања.

– Чак и наизглед обична игра мора да има добру и поучну причу. Зато су ту четири аниматора, две девојке студенткиње глуме и два младића са дугогодишњим искуством у раду са децом. Они их проводе кроз свет бајки, уз многобројне реквизите и костиме, осмишљавају ликове и ситуације кроз које деца стичу драгоцена знања – каже Ивана.

Кроз два лика, Мирну и Немирну, малишани прате збивања и добијају едукативну поруку. Чак и симпатије деце према једној или другој су подељене. Она навијају и тако се опредељују за различите приступе животним ситуацијама.

Ниједно рођенданско славље у “Зврку” не може да прође без маштовитих костима. Узбуђење које прати трансформацију у Спајдермена, Петра Пана, Робина Худа, мускетаре, Пепељугу, Трнову Ружицу, анђелчиће, чаробњаке, вештице и виле показује колико деца, па и ова из компјутерске ере, имају потребу за путовањем у времена и просторе које су волеле генерације од памтивека.

Док старији у пратњи слављеника и његових гостију уживају у посебним просторијама, аниматори воде децу кроз игре до знања. И у такмичарском лимбо-плесу и у компјутерском квизу где добијају поене за познавање опште културе они морају да стекну “заслуге”. То подстиче труд, радозналост, па и здрав дух надметања.

Договор

Како ће изгледати прослава дечјег рођендана зависи од договора. “Зврк” има и свој кетеринг, али гости могу храну и пиће да донесу од куће или да је наруче у граду. Овде је, такође, могуће чување деце на сат, али и рад са школском децом кроз помоћ у изради домаћих задатака и савлађивању градива. Телефони “Зврка” су 011/ 38-30-851, затим 064/ 431-55-66 и 063/ 33-89-78.

Вишегодишње искуство у раду са децом у Оксфорд забавишту помогло је Ивани Савић да добро упозна дечју психологију. Зато инсистира на подстицању учења кроз игру, на социјално прилагођавање и развој комуникација, а тиме и стваралаштва и креативности.

Личност се формира, тврде стручњаци, од тренутка зачећа, а најбољи период прилагођавања окружењу јесте до седме године. При томе је најважније да се малим људима посвети пажња, али да се и не оптерећују класичним системом образовања. Зато је у “Зврку” у првом плану подстицање маште и развој талената кроз занимљиве игре.

Ивана тврди да дете никада не треба пустити да се игра само. Треба му пружити једноставне предмете, плодове природе, шарену хартију и усмерити га да ствара самостално. Оно тако вежба покрете, координацију, опажање. Милион ствари, каже она, настаје из наизглед обичне игре.

– Програм “Мућни главом” осмишљен је да децу нешто старијег узраста уведе у свет школе. Опет кроз игру уче појмове, облике, боје, песмице, плес. Чак за три месеца могу да савладају читање и основне математичке радње и то радом три пута седмично, довољно кратко да им не попусти пажња – тврди Ивана Савић.

У креативним радионицама које ће радити када утихне рођенданска врева малишани уче стране језике, глуму, сликање, плес. Они слушају и приче о вулканима и диносаурусима, звездама и свемиру, о свему што их занима, а немају кога да питају. Приче су пропраћене демонстрацијом уживо, помоћу специјалних реквизита, анимације и слика.

Дечји свет

У “Зврку” је све прилагођено деци, до најситнијих детаља. Намештај живих боја којим не могу да се повреде, играчке, реквизити, чак и прибор за јело којим се служе на рођенданским журкама је шарен, безбедан, од квалитетног материјала који се добро одржава.

Ивана је посебно поносна на радионицу “С колена на колено” у којој ће се малишани, на њима примерен начин, упознавати са нашом традицијом и коренима свог народа. Сазнаће какви су српски обичаји за разне пригоде, зашто се славе празници, који су стари занати. Савладаваће и вештину ткања, али и елементе фолклорних игара. Деца која добро певају добиће прилику да у правом студију сниме CD.

– Како би родитељи имали увид у то шта им деца раде, једанпут месечно организоваћемо приредбе са драматизацијом неке приче или плесним тачкама. Таква окупљања су нека врста родитељских састанака који ће, надам се, пријатно изненадити маме и тате – уверена је наша саговорница. – Велике приредбе планирамо за Нову годину и крај “школске” године.

Ивана Савић добро зна да пут којим је кренула нимало није ни лак ни кратак. Рад са децом је одговорнији него што многи мисле, јер је у рукама одраслих, практично, будућност малишана и ту грешака не сме да буде. Ипак се нада, каже, да ће “Зврк” и његови мали другари остати њена професија и животна љубав.

Слободанка Андрић

Podelite ovaj tekst: