Да ли је Њујорку угрожено место трговинске престонице

Постоје многе индиције да ће се титула „највећи трговински центар света“ у наредној деценији из Њујорка преселити у неки други центар или више центара у свету

njujokКроз историју, различити градови носили су епитет трговинских центара света. У доба римског царства центар трговине био је Рим, у средњем веку Венеција а у протеклих 50-60 година то је несумњиво Њујорк. Да ли дешавања на светској економској сцени у протеклих осам година указују да би се и Њујорк могао наћи на листи бивших трговинских центара света? Тренутно се чини да је одговор – не, али постоје многе индиције које указују на могућност да се ова титула у наредној деценији пресели у неки други центар или више центара.

Један од главних разлога зашто свет има трговинску престоницу лежи у изреци: „Људи воле да тргују тамо где сви други тргују“. Као и увек, кључ успеха је репутација. Она се тешко стиче а лако губи а онда још теже враћа. Њујорк је дуго година био место на коме се она није доводила у питање. Као држава уређена у складу са либерално-економском доктрином, САД су обично биле прихваћене као место неприкосновености заштите приватне својине, тржишне економије и релативно малог уплитања државе у економске токове.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: