Велики потенцијал за привредну сарадњу са Индијом

У Индији послује око 13 милиона малих и средњих предузећа која стварају 50 одсто индустријске производње и око 40 одсто извоза, при чему запошљавају више од 42 милиона људи

indijaМала и средња предузећа требало би да имају водећу улогу у економским односима Србије и Индије. Ову врсту сарадње треба даље развијати јер се на политичком и културном плану наше две земље већ јако добро разумеју, истакао је амбасадор Индије у Србији Анџеј Сваруп на округлом столу „Пут Индије – мала и средња предузећа“. Овај скуп одржан је 28. јула у Београду, у организацији Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа и Амбасаде Индије у Србији.

Амбасадор Сваруп је, заједно са својим стручним сарадницима, представио српским привредницима могућности и потенцијале сарадње српских и индијских предузећа. Округлом столу присуствовали су представници малих и средњих предузећа из сектора прехране, прераде дрвета и производње намештаја, производње фармацеутских производа, аутомобилске индустрије и ИТ сектора.

Амбасадор Индије је истакао скорашња достигнућа индијске привреде која је прошле године забележила раст од 6,7 одсто упркос светској економској кризи, а ове године очекује се раст од око седам одсто. Он је изразио спремност да подели искуство Индије у развоју малих и средњих предузећа и предузетништва са српским предузетницима и индустријом. С тим у вези, понудио је српским држављанима обуку на кратким курсевима. Национална корпорација малих индустрија Индије је развила око 700 предлога пројеката који би веома лако могли бити примењени и од стране малих и средњих предузећа у Србији и тиме створили услове за отварање нових радних места и осамостаљивање људи.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: