Дајана Кромер: Вештина двосмерне комуникације

Кромер група годинама успешно сарађује са клијентима у Србији коју госпођа Дајана Кромер, власница компаније, види као земљу са светлом будућношћу

Дајана Кромер

Дајана Кромер

На Черчиловој мисли да теоретско знање, без праксе, није од користи, умногоме се темељи концепција и деловање Cromer Group, компаније која већ више година на нашим просторима организује програм интерактивних семинара за менаџере успешних фирми или оних које то желе да постану.

Оснивач компаније је госпођа Дајана Кромер, Американка, иза које је више од четврт века искуства на пољу стратешких комуникација и организационог развоја. Богата професионална биографија госпође Кромер датира још од њене 24. године, када је као млада ТВ новинарка била у екипи која је најнепосредније пратила кампању Џералда Форда. Успешна предузетница, предавач на Јејлу, на Универзитету у Мериленду и Факултету за бизнис „Роберт Х. Смит“, преточила је своје богато искуство у програм интерактивних семинара по којима је препознатљива широм САД, а последњих 12 година и у региону централне и источне Европе.

Признања

Дајана Кромер је 1990. године ушла у књигу „Ко је ко међу пословним женама“. Часопис Campaigns and Elections прогласио ју је „звездом у успону“, а 1999. припала јој је награда Привредне коморе САД Excellence in Business.

Семинари који се одржавају у Београду, али по жељи клијената и у средишту њихових компанија, нису пуко преношење знања и искуства госпође Дајане Кромер, већ двосмерна комуникација у којој им она помаже да реше сложене ситуације у пословању и развоју фирми где граде каријеру. Сама каже да се знање које преноси својим клијентима заснива на савременој теорији, али подједнако и на дугогодишњем искуству у новинарству, бизнису и у односима с јавношћу.

Прилагођавање програма

Имате дванаестогодишње искуство у региону централне и југоисточне Европе. Који је био први корак сарадње са Србијом?

– Мој први контакт са Србијом био је рад са лидерима Републике Српске одмах након потписивања Дејтонског споразума. Центар мог боравка била је Бањалука, а база у хотелу „Босна“. Од 1999. до 2000. године радила сам као политички консултант у оквиру америчког Националног демократског института (NDI) са лидерима ДОС-а. Након демократских промена у Србији интензивно сам сарађивала са премијером Зораном Ђинђићем и многим министарствима. Такође, у оквиру програма IBM, руководила сам стратегијама за прихватање кључних реформи економских принципа у Србији, учествовала у развоју стратегије малих и средњих предузећа, приватизације, антимонополских мера, али сам и надгледала обуку за мала и средња предузећа у десетак градова и општина Србије.

Да ли специфичности овог региона захтевају прилагођавање програма семинара, или је он јединствен за цео свет?

– Ми наше програме, ако је то потребно, прилагођавамо чак и појединцима, а не само регионима. Уводимо им тренинге, желимо и клијентима (компанијама) и њиховим службеницима (полазницима семинара) да помогнемо да ускладе циљеве компаније са способностима појединаца. Такође желимо да до тих циљева дођу што брже и са што бољим учинком. Различитим облицима тестирања лако утврђујемо специфичности стилова учења, личности, лидерства, процењујемо ефикасност планирања запослених, мотивисаност за напредовање у каријери. Проверена је истина да је предузеће успешно онолико колико су људи у њему способни и талентовани.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: