Нема разлога за панику

После великог раста берзе крајем прошле и почетком ове године, било је очекивано да ће доћи до одређених корекција, сматра Гордана Достанић

nema-razloga-za-panikuУпркос сталном паду берзанских индекса у прошлих месец дана, нема разлога за панику, оценили су економски и берзански стручњаци. Јасно је само да неизвесност око Косова и нестабилна политичка ситуација, ипак, негативно утичу на економске трендове у Србији. BELEX 15, берзански индекс најликвиднијих акција, пао је за последњих месец дана за скоро 20 одсто. Али, према тумачењу Гордане Достанић, директорке Београдске берзе, овакве корекције тржишта нису страшне: Места за панику нема јер домаћа предузећа и економија нису у кризи. После великог раста берзе крајем претходне године и почетком ове, било је очекивано да ће доћи до одређених корекција, изјавила је за београдске медије крајем новембра директорка берзе.

Ипак, она је истакла да је вишедневни пад вредности српских компанија на берзи проузрокован дешавањима на регионалним финансијским тржиштима, али и неизвесном политичком ситуацијом.

Услед општег пада берзанских индекса, падају и инвестиционе јединице фондова. Према оценама које су долазиле из инвестиционих фондова, сви фондови успели су у протеклих неколико месеци да остваре већи принос од индекса. То се догодило управо због законитости пословања: берзански индекси су засновани на унапред дефинисаној корпи акција, док инвестициони фондови свакодневном куповином и продајом хартија од вредности покушавају да остваре већи принос од индекса.

Иначе, Београдска берза, као релативно мала локална берза, дуго није осетила последице опште финансијске кризе, која је настала кулминацијом дужничке кризе у Америци, а потом се прелила и на европско тржиште. У последњих неколико месеци ценовна криза захватила је и регион бивше Југославије. Наиме, један од основних разлога пада берзанских индекса у региону, па и код нас, јесу продаје акција од стране хрватских и словеначких фондова. То не значи да страни инвеститори напуштају српско тржиште, већ да неки фондови делимично продају своје позиције на свим регионалним тржиштима, сматрају познаваоци берзанских прилика у Србији и у региону.

Podelite ovaj tekst: