Од државе још две милијарде

Кредити за почетнике и микрокредити за самозапошљавање биће додељивани и током 2008. године, а за то је држава већ издвојила две милијарде и 200 милиона динара

od-drzave-jos-dve-milijardeДржава преко Фонда за развој кредитира грађане који су одлучили да крену у приватни бизнис и додељује кредите за почетнике и микрокредите за самозапошљавање, што би требало да ове године омогући отварање око 8.000 нових радних места. Иако је првобитно планирано да се почетници у предузетништву кредитирају са милијарду динара, држава је ипак одлучила да сви позитивно оцењени захтеви добију шансу, па ће укупно бити издвојено око две милијарде динара.

Кредити за почетнике и микрокредити за самозапошљавање биће додељивани и током 2008. године. За ове намене држава је већ издвојила две милијарде и 200 милиона динара.
Кредити за почетнике који су млађи од 25 година одобравају се у износима од 5.000 до 15.000 евра, уз рок отплате до пет година, једном годином почека и каматом од само један одсто годишње. За ове зајмове било је заинтересовано 2.507 грађана и фирми.

Толико захтева је пристигло на адресу Фонда за развој. Од тога је одобрено 1.507 захтева, у вредности од око две милијарде динара. Највише кредита одобрено је грађанима у старосној групи од 26 до 40 година, чак 691, а најмање старијима од 50 година – 129 зајмова. Предност при исплати новца имали су почетници, старости до 40 година. Њима је од средине октобра до средине новембра исплаћено 650 милиона динара. У Фонду за развој дневно су оверавали 64 кредита.

Другој групи предузетника, старијим од 40 година, биће исплаћен новац у износу од 350 милиона динара. Предузетници су у Фонд за развој пристизали почетком децембра, а крајњи рок за исплату средстава овој групи предузетника је март следеће године.
У првој групи највише захтева је пристигло за прехрамбену индустрију, прераду дрвета и услуге. Старт ап кредити додељују се младима који хоће да покрену свој посао. ти намењени су старијима који морају да положе хипотеку у односу један на према један.Предузетници који су узимали кредите уз хипотеку најчешће су се задуживали за износ од око два милиона динара.

Podelite ovaj tekst: