Ековел за здрава стопала

У Центру за корекцију стопала најчешћи пацијенти су деца. Више од 90 одсто малишана има проблеме који могу да се реше до периода завршетка раста

ekovel-za-zdrava-stopalaДобро познавање алатничарског заната и знатижеља да увек трага за нечим новим, умногоме су одредили животни и професионални пут Велимира Грујичића. Некада цењени мајстор у Швајцарској, потом наставник практичне наставе у машинској школи ИМТ и дипломац Педагошко-техничког факултета, посветио је своја знања и умећа здрављу човека, све више угроженом савременим темпом живота.

И данас се радо присећа свог првог проналаска, коленасте направе за обарање седишта некада популарног “фиће“. Потом је пуну деценију посветио изуму који ће омогућити бездимно пушење у затвореном простору. Заклети непушач осмислио је муштиклу која ће страственим љубитељима цигарета помоћи да ту страст сведу на најмању меру и да је се, без велике муке, и окану, а да при свему поштеде непосредно окружење. Екомуштикла је почетком деведесетих година прошлог века побрала највећа признања на бриселском сајму, у време када су визе за излазак из наше земље за огромну већину становништва биле мислена именица.

Стручна мишљења

– Златна медаља за патент и готов производ била је велико признање за мој десетогодишњи рад – вели Грујичић. У Центру за корекцију стопала најчешћи пацијенти су деца. Више од 90 одсто малишана има проблеме који могу да се реше до периода завршетка раста доначелника Брисела, а успео сам да на свом оскудном немачком језику објасним Фламанцима принцип деловања муштикле. На лицу места продао сам педесетак комада и делимично исплатио пут.
Тада му ни рођена земља није остала дужна. Додељена му је специјална награда Савеза проналазача Београда “Никола Тесла“ и златна медаља Савеза проналазача Србије “Михаило Пупин“. На сајму патената Еурека, такође у Бриселу, где је позван годину дана касније као већ потврђени иноватор, требало је да покаже нешто ново. Појавио се са усавршеним моделом еко-муштикле, али и потпуно оригиналним производом чији му је успех трасирао будуће професионално опредељење.

– Био је то модел подешавајућих уложака за корекцију стопала. Да бих наступио на сајму Еурека морао сам да приложим и стручна мишљења меродавних институција. Добио сам их од Завода за ортопедију Рудо, Института за мајку и дете у Новом Београду и Дечје клинике у Тиршовој – каже Грујичић. – Био је то пун погодак и опет су уследиле златне медаље и специјалне награде.

Требало је да прође читава деценија да би се коначно, 2005. године, на бри-ба изазваних неправилним ходом и држањем тела.
Коме су намењени ековел улошци, својевремено у медијској кампањи названи “степ корект“?

Podelite ovaj tekst: