Умеће ткања добре зараде

Улагањем од 200 евра, колико кошта минијатурни разбој, свако ко се лати посла ткања може да заради пристојну плату – поручује Тимотијевић

umece-tkanja-dobre-zaradeВећини људи је потребније да науче како да ухвате миша него слона. Ову констатацију великог руског писца Лава Толстоја, агилни предузетник Мирослав Тимотијевић (55), из села Петнице код Ваљева, у потпуности је разумео, али и прихватио. Негдашњи угоститељ, власник видео-клуба, па произвођач сокова, од пре десетак година нашао је себе у занату којим су се бавили његов отац и деда. Реч је о изради малих, средњих и великих разбоја за ткање платна, сукна, свиле и других материјала.

Тимотијевић је један од ретких произвођача америчких разбоја у Европи. Како тврди, управо они су се показали као најбољи и најподеснији за све врсте изазова у овом традиционалном и старом занату.

Дневно 3.000 до 5.000 динара

За седам сати рада на разбоју, објашњава Мирослав Тимотијевић, може да се заради од 3.000 до 5.000 динара.
– Једна поњавица дужине 1,5 метара у производњи кошта 300 динара, а метар се продаје за 550 динара на велико. Један ткач, уз мало праксе и рутине, за седам сати може да уради 17,5 до 20 метара. Ја за три сата урадим 20 метара појаса – тканице ширине 15 сантиметара и то ме у производњи кошта 100 динара по метру, а врло лако га продајем по 450 динара – каже Тимотијевић

Упутство за монтажу разбоја

Без обзира на величину, разбој има 80 делова. Мирослав их све производи сам, и то од парене буковине. Купац, на крају, наруџбу може да спакује у кофер, јер су Тимотијевићеви разбоји на склапање, а сваки купац добије упутство за монтажу која није ни мало компликована.
Иначе, такозвани амерички џек тип разбој је врло квалитетан и универзалан. Даје преко три хиљаде мустри, дуплу ширину, бешуман је, ради и кружно и може одједном да тка две тканине.

– Мислим да једини у Европи производим такозвани амерички “џек” тип разбоја, који има аутоматско затезање основе и преко 3.000 најразличитијих мустри за ткање. Највећи је био од три и по метра и наручила га је муштерија из Пирота за ћилиме и тепихе. Ипак, највише поруџбина имам за стандардне разбоје од 90 сантиметара, али их правим тако да одмах дају дуплу ширину. На тим разбојима се може направити много шта, од великих тепиха до мини подметача за тањире – објашњава Тимотијевић.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: