STIVEN KING: KADA NOVCA PONESTANE, KRAJ IMUĆNOG ZAPADA (1) Zašto je Zapad upao u nevolje

U prvih deset godina novog milenijuma ukupan prosečni godišnji rast zemalja zapadne Evrope i SAD zabeležio je stopu od 1,5 odsto, što je uverljivo najgori rezultat zabeležen u bilo kojoj deceniji nakon Drugog svetskog rata. Kina i Indija ostvarile su povećanja stope rasta, a svetska ekonomija je jačala

Stiven King

Stiven King

Uprkos trajnom uspehu Zapada, nešto je u poslednje vreme otišlo po zlu. Zapadne nacije (zapadna Evropa, SAD) možda nisu udarile glavom o zid, ali ipak pate od uznapredovale bolesti. Deluju kao na usporenoj traci, jer je prvih deset godina novog milenijuma prilično razočaralo, kada je reč o privredi. Ukupan prosečni godišnji rast zapadnih zemalja zabeležio je stopu od 1,5 odsto, što je uverljivo najgori rezultat zabeležen u bilo kojoj deceniji nakon Drugog svetskog rata. To je mnogo slabije od rezultata ostvarenog u prvoj polovini dvadesetog veka, kada su ekonomije ovih država bile na udaru ratova, ekonomskih kriza, protekcionizma i najgorih oblika etničkog čišćenja. Gledano po glavi stanovnika, u prvih deset godina 21. veka, rezultati su još gori. Prema ovom parametru, rast Zapada prosečno je iznosio tek 0,9 odsto, što je manje od polovine ostvarenog rasta po glavi stanovnika koji je zabeležen u poslednjih 20 godina prošlog veka. Ovo usporavanje dogodilo se uprkos tome što je ostatak sveta krenuo krupnim koracima da se razvija. Kina, Indija i druge zemlje ostvarile su povećanja stope  rasta, a svetska ekonomija stalno je jačala. Ovo je za Zapad uznemirujući ishod, nagli rast novonastalih tržišta trebalo je da deluje kao ekonomski afrodizijak za zapadne izvoznike, da ostvare veći dohodak, zaposle više ljudi i konačno da se poveća potrošnja.

Međutim, Zapad je upao u nevolje. Razočarenje na početku 21. veka odražava se u četiri „priče” koje objašnjavaju razloge zbog kojih se to desilo.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MAGAZIN BIZNIS I EKONOMETAR OBELEŽILI DECENIJU IZLAŽENJA: Deset godina sa vama
  • DANIEL BERG: Pomoći ćemo u procesu privatizacije
  • SAŠA ĐORĐEVIĆ: I sport i biznis imaju vinere i luzere
  • ARTUR TUREMKA: Dokazano – elektronska plaćanja smanjuju sivu ekonomiju
  • UDAR NA REPUTACIJU: Zašto je “auto” postao “Folksvagen”
  • POZICIJE MENADŽERA MARKETINGA I PRODAJE NA TRŽIŠTU EU: Kakve su nam poslovne škole potrebne
  • MENADŽERSKI VODIČ: Šta znaš ili koga znaš
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2016.
Podelite ovaj tekst: