ДИГИТАЛНЕ ИНОВАЦИЈЕ У ХОРЕКА СЕКТОРУ: Тек су почели, а већ имају завидно искуство

Радећи у САД, Дубаију, Хрватској и Црној Гори Милан Жикић, из Мајданпека, видео је значај примене нових технологија и са пријатељима осмислио апликацију „Tap2Taste” погодну за ресторане, барове, хотеле, клубове…

Најбоља предузетничка идеја АОП-а за 2019. – у награђеном тиму су:
Марија Рошуља, Младен Лукајић, Душан Јокић и Милан Жикић

Старосни просек чланова тима је 25 година, а најстарији Милан Жикић (29) уједно је главни „кривац” што су, након дружења током школовања, прошле јесени заједно упловили у пословну причу. За само два месеца, десетак младих од којих су њих четворо – Марија Рошуља, Младен Лукајић, Душан Јокић и Милан Жикић – у „срцу” екипе, са дипломама и искуством у области угоститељства, економије, финансија, маркетинга, програмирања, осмислили и израдили апликацију „Tap2Taste”.

За сада још увек у бета фази, са фирмом коју су основали недавно, понудили су решење – дигитални јеловник који може да се имплементира у било који кафић, ресторан, хотел, бар… У било ком делу света. У складу са општим трендом дигитализације ХоРеКа сектора, осмислили су производ који госту скраћује време чекања. Омогућава му да кликом поручи и добије информацију о износу рачуна, а угоститеље ослобађа обавезе да конобар прилази столу. Док се гост још смешта, у шанк, на екрану, стиже наруџбина, чиме се штеди време, а наруџбина може одмах да се припрема и сервира.

– Радећи по различитим хотелима, не само у региону већ и у Дубаију, Сједињеним Државама, видео сам да су паметни телефони узели примат у нашим животима. Утицали су и променили навике гостију по локалима. Чим седне, гост више не узима у руке јеловник, винску карту већ свој телефон. Конобарима је најчешће прво упућено питање – која је шифра за вај-фај, прича Милан Жикић који је последњих неколико година провео изван Србије и далеко од родног Мајданпека.

Уместо да крене братовљевим и ујаковим стопама, који су војна лица, Милан је завршио куварство у средњој школи и након мале паузе Туризам и хотелијерство у Новом Саду. Још као студент почео је да ради. Најпре у угоститељским локалима у свом крају, а онда се 2012. године први пут нашао на једном крузеру. Жеља да каријеру гради и што пре постане менаџер водила га је даље. Преко програма Work and travel, 2016. године боравио је више месеци у Сједињеним Државама, такође радећи оно за шта се школовао.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: