ТАТЈАНА БОЈАНИЋ: Србија преузела 99 одсто европских стандарда

Код нас се стандарди највише примењују у нафтној, машинској, грађевинској и прехрамбеној индустрији, али све више и у области услуга. Стандардизација доприноси конкурентности и повећава поверење клијената у компанију, али је једнако значајна и за пласман робе и услуга на страним тржиштима

Татјана Бојанић

Готово је немогуће наћи успешну компанију или организацију у свету која у свом раду не примењује стандарде. Бројна истраживања студије случаја показују да примена стандарда може допринети годишњем расту прихода компаније између 0,15 и пет одсто, каже у разговору за Економетар Татјана Бојанић, директорка Института за стандардизацију Србије. Она истиче да мала и средња предузећа у Србији, користећи бројне стандарде, постижу оптимизацију радних процеса, повећавају ефикасност и конкурентност и подижу поверење клијената и могућности за извоз на страна тржишта.

– Међутим, сама примена стандарда не подразумева да се компанија аутоматски квалификовала за извоз на одређено тржиште јер важну улогу играју и други параметри, као што су цена, дизајн и слично – наглашава Татјана Бојанић.

Она објашњава да је примена стандарда ипак основни услов и најлакши начин да предузеће докаже да је испунило захтеве који важе на одређеном тржишту. У Србији је до сада, како каже, пренето око 75 одсто европских директива, а у национални систем стандардизације преузето готово 99 одсто свих европских стандарда.

• У којим се областима пословања МСП најчешће примењују стандарди и која врста стандарда?

– Стандарди се у Србији највише примењују у нафтној, машинској, грађевинској и прехрамбеној индустрији, као и у другим производним гранама у зависности од њихове заступљености. Такође, све акредитоване лабораторије су у обавези да докажу примену стандарда. Међутим, сведоци смо да је све већа примена стандарда у области услуга, које су најбрже растући сектор у свету. Поред тога, када говоримо о производњи, тешко је говорити о пласману неког производа, а да се при том не пружа и нека услуга. Тако да је у последњих неколико година тренд у стандардизацији стављање акцента на стандарде у области услуга.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: