Гордана Петровић: Заштићени специјалитети пуне кућни буџет

Бивша правница вучјанског комбината „Поречје“ Гордана Петровић прави ајвар по заштићеној рецептури, чији је аутор, док се њен супруг Милан специјализовао за спржу, такође заштићени специјалитет. Њиховим производима није потребна реклама, продају све што направе

Гордана Петровић на Београдском сајму, крајем прошле године

Пољопривредно газдинство „Петровић“ из Лесковца већ десет година бави се производњом здраве хране. Власници газдинства Гордана и Милан Петровић посвећени су прављењу надалеко чувених лесковачких специјалитета. Гордана се специјализовала за лесковачки домаћи ајвар, док је Милан стручњак за прављење спрже и за сушење свињског меса. И где год се појаве са својим производима, освајају награде и медаље. Поред лесковачког роштиљ меса, и лесковачки домаћи ајвар и лесковачка спржа имају заштићено географско порекло. Лесковачки домаћи ајвар је као бренд прихватила и светска организација за интелектуалну својину са седиштем у Женеви. Претходно је овај производ заштићен у Заводу за интелектуалну својину у Београду.

Гордана би могла да се похвали да се управо њен рецепт за прављење лесковачког домаћег ајвара нашао у елаборату о заштити овог специјалитета, али она то не сматра неком посебном заслугом, јер, како истиче, сви рецепти су слични када је реч о основним састојцима. За квалитет су, сматра она, пресудне нијансе и умеће. Треба направити ајвар без конзерванса који ће имати добар укус, боју и густину и који ће издржати летњу врелину и дочекати наредну сезону. Начин спремања тог специјалитета научила је од баке и од мајке, али га је временом усавршавала.

Гордана је и један од оснивача Удружења „Лесковачки ајвар“ које окупља само четрнаест активних чланова.

– На предлог председника Регионалне привредне коморе Лесковац Горана Јовића и на моју иницијативу, 2009. године основано је то удружење и кренули смо у поступак брендирања, односно, заштите имена лесковачког домаћег ајвара са заштићеним географским пореклом.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: