ВИРТУС НАГРАДА ЗА ФИЛАНТРОПИЈУ МАЛИХ И СРЕДЊИХ ПРЕДУЗЕЋА: Донатори о којима треба више да се зна

За доброчинства малих и средњих предузећа зна се само на локалу. Новац, ђачке стипендије, уступљено време, књиге за библиотеке, опрема у болници… Те донације постоје, али власници МСП најчешће не причају о томе, јер сматрају да је природно давати кад имаш и помагати заједницу у којој живиш

Учесници разговора о филантропији и Виртус награди 28. јануара 2020. у Београду

Најчешће немају написане стратегије за донаторство и друштвено одговорно пословање. Власници и директори породичних, фирми са малим бројем запослених, помажу многе који им се обрате и траже новац за лечење, школовање или нешто треће. Њихово доброчинство у виду новца, материјалног добра или услуга, завршава у локалним заједницама у којима живе и раде. И најчешће о томе шира јавност не зна, или зна јако мало. Далеко од рефлектора јавности, њихове филантропске активности остају у сенци, у односу на активности великих компанија. Понекад je разлог што не желе да причају, али чешће зато што медији нису заинтересовани да о томе пишу.

Из тих разлога било би добро да се филантропске активности МСП-а учине видљивијим и, са друге стране, да се челници, руководећи тимови охрабре да говоре о томе – један је од закључака панел дискусије која је одржана 28. јануара у Београду, у организацији Траг фондације, часописа Економетар и Магазин Бизнис. Повод за овај разговор о доброчинству и донирању, у којем је учествовало петнаестак представника малих и средњих предузећа, јесте 13. по реду конкурс за престижну Виртус награду за филантропију, коју додељује Траг фондација, а који траје до 20. фебруара.

Марија Митровић, директорка за филантропију и партнерство у Траг фондацији, подсетила је на истраживање о донацијама у Србији за 2018. годину, и навела да је од укупно донираних 27 милиона евра, чак 45 одсто дошло из пословног сектора.

– Иако није урађена микро статистика, сигурно је да у томе мала и средња предузећа заузимају значајан удео. Активна су кроз локалне иницијативе, пројекте, покрећу идеје јер филантропија није само новац. Мала и средња предузећа су јако одговорна, рекла је она и додала да је од увођења награде препознат њихов значај.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: