ЈАНУАРСКИ ФОРУМИ ПОЛИТИЧКЕ И ЕКОНОМСКЕ ЕЛИТЕ: Како је Давос победио Беч

После 2000. године, октобарске „револуције“ и окретања Србије капитализму, домаћа политичка елита се обрела на местима где се могу представити свету и где могу, „на маргинама скупа“, имати неки сусрет са утицајним људима из света политике и бизниса.

Највиша класа наших политичара је одлазила у швајцарски Давос, на Светски економски форум, док су други чланови Владе и неки гувернери, чешће наступали на конференцији која се одржавала такође половином јануара у Бечу – Еуромани форум за земље централне и источне Европе.

За оба форума, плаћа се скупа „позивница“ – од по неколико хиљада евра за учествовање у панелима и представљању економије земље. Ако се, уз то, додели и понеко признање у Бечу, то такође има приличну цену.

Многе стране банке које су после 2000. године освајале тржиште Србије, такође су имале спонзорске пакете за Еуромани, па смо и ми новинари могли да се мало „офајдимо“, односно да се уверимо како изгледају скупови за елиту и шта се прича у кулоарима.

Тако је било све до пре неколико година. А онда је у Србији престао да буде актуелан бечки форум и у први план је избио Давос! Српска политичка елита, предвођена и председником државе и премијерком, не пропушта улазницу и сусрете у Давосу. Беч више нико и не помиње!

А Еуромани форум се и даље уредно одржава. Ове године је то било 14. и 15. јануара. Али, пошто нема информација у српским медијима о Еуроманију, него само о Давосу, погледала сам која је земља нашег региона тренутно била у фокусу организатора Еуромани конференције, односно ко је био спреман да плати „улазницу“ за Беч. И нађем одмах овогодишњег „срећника“. Но, кад сам прочитала прве реченице, одмах сам помислила на нас. Ево и зашто:

„Економија је стабилна, а економски раст надмашује пројекције Међународног монетарног фонда. Раст је остварен у свим секторима, а стопа незапослености је на историјски ниском нивоу…“

Е, то је изјавила министарка финансија Републике Северне Македоније, Нина Ангеловска, на овогодишњем форуму у Бечу. Скопски медији преносе да је Ангеловска рекла и следеће:

„Добри економски резултати се могу убрзати и синергије се могу постићи дигитализацијом, што доноси већу додату вредност. ‘Дигитална Македонија’ или ‘Паметна Македонија’, визија је коју видимо за наредне године. Зато сарађујемо са стратешким партнерима, као што је Светска банка, како бисмо развијали инфраструктуру, дигитализацију у привреди, јавном сектору и друштву уопште. Не само да смо посвећени овим процесима, већ и чврсто верујем да можемо смањити и корупцију, јер рачунари елиминишу пристрасност у доношењу одлука”, рекла је Ангеловска.

Министарка је најавила да е-трговина може бити „генератор економског раста, посебно за отварање радних места, повећање плата, конкурентности и отварање нових могућности за домаће компаније. Зато се мора радити на повећању дигиталних вештина становништва и на улагању у људски капитал јер је то главни фактор раста земље“.

Ангеловска је нагласила да је домаћа валута стабилна, да је Северна Македонија међу земљама са најбољом пословном климом и да је последњих година дошло до раста директних страних инвестиција. Наравно, и да су посвећени европским интеграцијама, посебно реформама владавине закона, јачању јавне управе и консолидацији економије…

Да ли вам личи? Мислим, да ли личи на оно кад и наши званичници представљају Србију. Јер, слично су причали и наши у Бечу, све док Давос пре неколико година није победио Беч. Али, као што видимо, извор нових учесника панела из нашег региона је непресушан. Нек кошта шта кошта!

Ах, да. У Бечу је на Еуромани форуму учествовала и гувернерка Народне банке Северне Македоније, Анита Ангеловска Безоска, као главни говорник на панел дискусији о монетарној политици. Она се фокусирала на „изазове за глобалну економију и економију ЈИЕ ове године, у контексту постављања монетарне политике и очекиваних кретања на финансијским тржиштима“.

И сви задовољни – и учесници и организатори.

Р. Николић


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: