За десет година, домаћи стартапи прикупили око 143 милиона евра

Успех домаћих стартапа највише се остварује захваљујући везама са иностранством. Међутим, стартапи из Београда и Новог Сада у раној фази добију готово 90 одсто мање средстава од глобалног просека за екосистеме у истој фази

Иницијатива „Дигитална Србија“ представила је 23. јануара у Београду Стартап скенер, први свеобухватни извештај о стању домаћег стартап екосистема. Овај документ даје детаљну, квалитативну и квантитативну анализу окружења у коме послују иновативне технолошке компаније фокусиране на глобално тржиште и препоруке које могу да помогну предузетницима, инвеститорима и институцијама заинтересованим за унапређење услова у овој сфери – наводи се у извештају који је достављен медијима, а који Економетар преноси у целини. Стартап скенер јасно показује да домаћи стартапи нижу успехе због којих смо међу водећим државама у југоисточној Европи када је реч о овом сектору.

Повезаност са иностранством

Као једна од главних предности нашег стартап екосистема која нас ставља изнад светског просека идентификована је глобална повезаност, односно интензитет комуникације оснивача стартапа из Србије са релевантним играчима из иностранства. С друге стране, размена знања и искустава унутар самог екосистема је препозната као недовољно развијена. Домаћи стартап екосистем карактеришу и изузетно низак ниво инвестиција и фокус на клијенте изван Србије.

Целокупни извештај доступан је на сајту Иницијативе „Дигитална Србија“ на адреси www.dsi.rs

Иако су у протеклој деценији поједини српски стартапи остварили одличне резултате на светском тржишту, а велики број компанија, државних институција и невладиних организација покренуо низ програма подршке, до пре само годину дана чак ни стручна јавност о стартап екосистему није знала много. Било је потпуно непознато колико има стартапа у Србији, чиме се баве, како се финансирају и ко су њихови оснивачи.

Управо зато је невладина организација Иницијатива „Дигитална Србија” почетком прошле године покренула сарадњу са организацијом Startup Genome (Стартап џином) из Сан Франциска која је у своју глобалну анализу 54 светска стартап екосистема укључила и Београд и Нови Сад као једину тачку у овом делу света. Ова сарадња била је полазна тачка за извештај Стартап скенер који, поред детаљних налаза америчких експерата, доноси и резултате локалних истраживача из Иницијативе „Дигитална Србија” и њених чланица, компанија ЕY и PwC.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • НАПРАВИТИ МОБИЛНУ СТРАТЕГИЈУ ЗА ПОСЛОВАЊЕ ЈЕ ЛАКШЕ НЕГО ИКАД: Око 140 милиона малих предузећа у свету, свакодневно користи Фејсбук за пословање
  • ЈАНУАР У ЗНАКУ ИЗЛАГАЧКИХ САЈМОВА ЗА ПРОИЗВОЂАЧЕ ДРВНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Понуда српских произвођача за светско тржиште
  • НА ПАЛИЋУ ОДРЖАН ТУРИСТИЧКИ САМИТ СРБИЈА – МАЂАРСКА 2020: Бањски и сеоски туризам по угледу на мађарски
  • Следећи број Економетра излази 3. марта 2020.
Podelite ovaj tekst: