DR BRANISLAV PELEVIĆ: Kineski guverner presuđuje u ratu valuta

Koji se vodi po pravilima ogromne averzije prema riziku, a ne ni po kakvim ekonomskim pravilima, i u kome je glavna bitka dolar:juan, a evro niko i ne pominje

Branislav Pelević

Izvoziti, izvoziti i samo izvoziti, danas je deviza koju bi da slede svi. Ko će u tom ratu koji najjači vode snižavanjem kamata do nule i slabljenjem vlastitih valuta do nezamislivih granica biti pobednik i da li će uopšte biti pobednika, razgovarali smo sa profesorom dr Branislavom Pelevićem. Kad je pre osam godina izgledalo da se evro pojavljuje kao ozbiljan izazivač dolaru za prestižno i unosno mesto svetske rezervne valute, profesor Pelević je pravilno procenio da je dolar tog trenutka praktično neranjiv. Dokad?

• Da li je dolar i danas neprikosnoven kao svetska rezervna valuta, odnosno vodeća valuta u deviznim rezervama centralnih banaka i na računima preduzeća i stanovništva, kako ste tvrdili pre osam godina, s obzirom na to da se pored evra za tu poziciju pojavilo još, i još ozbiljnijih izazivača?

– Kad se pogledaju strukture deviznih rezervi još se ništa dramatično ne dešava. Privredna istorija je pokazala da rezervne valute nisu samo valute najsnažnijih zemalja nego i najstabilnijih zemalja. Ako se vratimo sto godina unazad kad je, posle Prvog svetskog rata u kome Amerika osim simbolično nije učestvovala, dolar preuzeo prevlast od britanske funte, momenat stabilnosti je bio presudniji nego snaga Amerike.

• Sada ima više izazivača, nije u igri samo evro?

– Stvar će postati vrlo interesantna sa juanom. Koliko sam proučavao događaje oko eđuvalutnih odnosa, svi se sada bave samo odnosom dolar:juan. Odnosi evro:dolar, evro:švajcarski franak, evro:jen potpuno su neinteresantni. I misli se da svi sadašnji problemi, nastali poremećajem svetske ravnoteže, proističu iz odnosa Amerike i Kine, pa je u prvom planu odnos dolar:juan. A sve ostalo su periferni, izvedeni problemi koji će sami po sebi da se nekako reše, kad se reši odnos između Amerike i Kine. U kontekstu svih ovih događanja, može da se razmišlja u nekoj dužoj perspektivi, kad juan bude pristupio punoj liberalizaciji kapitalnih tokova, da li će postati jedna od atraktivnih valuta. Do tada će proteći mnogo vremena. Kinezi još imaju velike blokade na liberalizaciju finansijskih tokova, pogotovo na transakcije sa juanom, ali šta će biti… Uz supstituciju dolara evrom u deviznim rezervama, može u nekoj dužoj perspektivi da se razmišlja i o supstituciji juanom…

Opširnije u štampanom izdanju

Podelite ovaj tekst: