Из Крушевца организују „лимо сервис“ за клијенте по читавом свету

Прекид саобраћајног тржишта, током пандемије изазване вирусом корона, није мимоишао ни компанију „Лимос 4“ коју је из Швајцарске у Србији покренуо инжењер Војкан Тасић. Како се реагује у ситуацијама потпуног краха бранше, говорио је за Економетар из Цириха

У тиму у Крушевцу и Београду је 19 младих економиста, филолога правника…

Све је било договорено. Питања послата Војкану Тасићу, рођеном Крушевљанину, студенту београдског ЕТФ-а, са докторатом стеченим у Цириху, на престижном ЕТХ-у, Швајцарском техничком универзитету, како би текст био спреман за априлски Економетар.

А онда се средином марта читав свет нашао „под кључем“ услед пандемије вируса корона.

Млади инжењер и креатор бројних, успешних веб пројеката послао je извињење мејлом да не може да одговори. „Лимос 4“, међународни онлајн лимо сервис присутан у 85 градова у 50 држава, чији је оснивач и у коме ради 19 стручњака различитих профила, у граду на Расини и у Београду, попут других транспортних компанија, малих и великих, остао је без тржишта!

Непуна три месеца касније, средином јуна, у разговору са Војканом Тасићем, није могла да се осети трунка песимизма.

– Глобална пандемија је буквално срушила неколико бранши. Осим авио-саобраћаја, ту је била и наша делатност – превоз путника луксузним возилима. Од средине марта, све је било отказано, остали смо без посла. Пад од 100 процената пословања је најгора ноћна мора, описује ситуацију с почетка овог пролећа. Али, потпуном слому нису пришли као проблему већ као доброј пословној прилици.

У фебруару је, на пример, учествујући на највећем сајму лимо компанија на свету, у Лас Вегасу, у САД од великог броја оператера чуо да је почетак године био добар. Преовладавало је уверење у даљи раст током 2020. У „Лимос 4“ такође су у јануару и фебруару забележили раст од 40 процената у односу на исти период 2019. Међутим, по повратку из САД почела су прва отказивања заказаних вожњи.

Тим у Србији, сачињен од 19 економиста, правника и филолога, у Крушевцу и Београду, пандемију је искористио да ради. И то више него икада. Најпре су предузели мере у циљу заштите здравља запослених и њихових породица и организовали рад од кућа – за само један дан.

Следећи потез била је рационализација трошкова, пре свега маркетиншких. Потом, успостављање плана који је укључивао неколико сегмената: едукација, процеси, подаци и софтвер. Сви запослени су прошли најмање по три онлајн курса после којих су полагали тестове. Из домена корисничке подршке, стратегије преговарања, менаџмента. Такође, радили су на постојећим процесима, почевши од тога како бирају партнера у одређеном граду па до тога како да побољшају комуникацију са одређеном врстом клијената.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • ПРЕМА АНКЕТИ УНИЈЕ ПОСЛОДАВАЦА СРБИЈЕ: Од корона-удара највише страдала мала предузећа
  • АПР ПРЕДСТАВИО ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ О ПОСЛОВАЊУ ПРИВРЕДЕ СРБИЈЕ: Јавна предузећа губитници, прерађивачка индустрија у плусу
  • ВЕЉКО ЈОВАНОВИЋ, САВЕТНИК ПРЕДСЕДНИКА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ СРБИЈЕ ЗА СЕКТОР ПОЉОПРИВРЕДЕ: Домаћи произвођачи су нам у фокусу
  • НОВА ПОНУДА ДДОР ОСИГУРАЊА – ОДГОВОР НА КОРОНА КРИЗУ: Осигурање од ковида-19, на одмору у земљи и иностранству
  • KОМПАНИЈА „ЈАДРАН“ ОБЕЛЕЖАВА 70 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Градитељи нових димензија
  • Следећи број Економетра излази 8. септембра 2020.
Podelite ovaj tekst: