DRAGAN POVRENOVIĆ: Treba da se razvijamo na našem znanju i tehnologijama

Naša iskustva na tehničkim fakultetima pokazuju da kod mladih postoji želja i kvalitet, ali još uvek im se ne pruža prava šansa da se u kreativnom i preduzetničkom polju oprobaju. Još uvek ih ne učimo da od prve godine studija kreiraju svoju buduću firmu, pa je takmičenje za NTI jedan od načina da se oni iskažu. Ako time sprečimo da se bar nekolicina kvalitetnih studenata ne otisne preko granica, uspeli smo

Dragan Povrenović

Uspešni su samo oni koji su sopstvenim zalaganjem, trudom i pameću stvorili i razvijali svoj imetak. Isto pravilo važi i za državu. Stoga je misija svih nas koji organizujemo takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju da to neprekidno ponavljamo i kroz prave i kvalitetne primere pokazujemo kako se u Srbiji mogu uspešno koristiti sopstvena pamet i kreativnost.

Ovako je dr Dragan Povrenović, profesor na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, diplomirani inženjer i jedan od inicijatora nastanka takmičenja za Najbolju tehnološku inovaciju (NTI), odgovorio na naše pitanje –na čemu je fokus NTI u ovoj godini, kada se takmičenje održava četrnaesti put.

– Upravo je to naš fokus iz godine u godinu, jer se, na žalost, taj negativan odnos prema sopstvenoj kreativnosti i inventivnosti nije promenio nabolje. Srećom, uporni smo! – naglašava dr Povrenović.

• Već od početka ove godine, krenule su i pripreme za takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju (NTI) za 2018., koje, kao i do sada, organizuju Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Radio televizija Srbije. Koliko to doprinosi stvaranju dobre klime za inovacije i kreativnost?

– Nacionalno takmičenje za Najbolju tehnološku inovaciju iz godine u godinu želi da kroz jedan organizovani inovativni sistem pomogne svim ljudima u Srbiji i Republici Srpskoj da se ohrabre i ukoliko imaju kvalitetnu inovaciju, ma iz kog kraja ili društvenog sloja dolazili, da veruju u nju, da je prezentuju, a potom uz zdušnu pomoć celokupne organizacije Takmičenja, kroz jednogodišnju obuku dođu u situaciju da i sebi i drugima pokažu da se od kvalitetnog i inovativnog proizvoda i u Srbiji može živeti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: