PROF. DR ĐORĐE ĐUKIĆ: Ciljamo inflaciju, zaboravljamo ljude

U odnosu na taj cilj koji je hipotetički zamišljena veličina, mora se dati prednost stvarnim ljudima. To je nešto što se ovde apsolutno ne razabira. Lako je mehanički reći, povećaj kamatne stope. Ali ne sme da se previdi da će takva jedna mera da uništi deo srednje klase i da značajno poveća socijalne razlike

Đorđe Đukić

Centralne banke ne mogu samo mehanički da posmatraju da li je inflacija u granicama cilja, a da ne gledaju kakve efekte monetarna politika ima na privredni rast, zaposlenost, građane i privredu. Ljudi nisu stvari. Tvrdim da se svaka inflacija može dovesti na ciljanu, jednostavnim zavrtanjem monetarnih slavina, samo je pitanje kakve će to efekte imati na privredu i ekonomski rast. Jedini rezultat mehaničkog targetiranja jeste da centralna banka može da saopšti: „Ostvarili smo cilj”, a posledice takvog ciljanja na zaposlenost i privredu se ne vide iza brojke. Pitanje je i šta je Narodna banka Srbije (NBS) postigla time što je inflacija u granicama cilja, pri ovakvim stopama privrednog rasta.

Ovu ocenu u intervjuu za Magazin Biznis izneo je Đorđe Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta. On je zagovornik stava da se monetarna politika mora voditi suptilno, a da je najveća umetnost zapravo držati inflaciju niskom, a pri tom ne ugroziti privredni rast. Amerika je, kaže on, primer da je tako nešto moguće.

Sa njim razgovaramo o tome kakve će efekte na Srbiju imati personalna promena na čelu američkih Sistema federalnih rezervi (Fed), kako se na nas odražava monetarna politika institucije koja je miljama daleko od naše zemlje, kao i kakve će konkretne posledice na Srbiju imati slabljenje dolara. Američki predsednik Donald Tramp nedavno je na poziciju novog predsednika te institucije postavio doskorašnjeg člana Odbora guvernera Fed-a – Džeroma Pauela.

Na toj poziciji on je zamenio dugogodišnju šeficu Dženet Jelen.

„Ključno pitanje jeste da li će ova personalna promena na čelu Fed-a rezultirati i promenom politike kamatnih stopa. Odnosno, da li će se nastaviti sa politikom postepenog povećavanja kamatnih stopa ili će se preći na agresivnija povećanja”.

• Šta su još posledice promene na čelu Fed-a?

– Sticajem istorijskih okolnosti, sama moć američkog predsednika Donalda Trampa u odnosu na Fed je sada velika, gotovo neviđena do sada. On je, zbog toga što mnogi guverneri nisu dočekali kraj mandata, u poziciji da imenuje pet od sedam guvernera.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: