ISKOSA GLEDANO: Nasrtljivo poslovanje

Ovako je voleo da kaže moj pokojni stric Đura, a bio je jako duhovit čovek: Kad ti neko zvoni na vrata posle 10 noću, otvara se samo na filmu.

Piše: Ružica Ćirković

Ja se te, malo modifikovane preporuke držim u svako doba dana i noći. Ne otvaram nikom, samo s lozinkom. A da nisam jedina sa ovakvim stavom, zaključujem iz ponašanja ovih “prodavaca od vrata do vrata” ili “od telefonskog poziva do telefonskog poziva”.

Jednom mi neko zvoni na vrata, a ja po svom običaju pitam: ko je? A onaj će s druge strane vrata, kao da je to najnormalnija stvar na svetu: Zoran (samo zato što je Dragan davno istrošeno ime u te svrhe).

Stvarno?, kažem kroz vrata. Ne poznajem nijednog Zorana, kažem što je, u stvari malo verovatno a nije ni tačno, da oproste najmanje dva Zorana. A ovaj će onda: Kirbi! Pa, što odmah ne kažete, kažem sve preko zatvorenih vrata. Ne zanima me kirbi!

E, kod ovih telefonskih reklama, ponuda i tombola razne vrste mene najviše nervira taj jeftini početni impuls za kontakt. Vrlo intimno: Dobar dan, ovde Suzana… Dobar dan, ovde Mirjana, u ime firme “Nema besplatnog doručka” želim da vas obavestim da ste dobili komplet…

Uglavnom, većinu ljudi sa kojima se ja družim nervira ova telefonska prodaja svega i svačega, a u poslednje vreme naročito raznog osiguranja, a od te telefonske reklame još više ih nervira osećaj da neko, koga nisu ovlastili, njihove podatke koristi za svrhe za koje ih nije pribavio ili ih je, što je još gore, neovlašćeno ustupio ili možda čak i prodao nekom drugom!

Kod nas, kažu u Nacionalnoj asocijaciji potrošača, po zakonu je ovako: ako ne želite telefonske pozive kojima vam se nude razni proizvodi ili usluge treba to izričito i jasno da kažete onome ko vas je pozvao. Ukoliko se taj o vaše jasno i glasno obaveštenje ogluši i ponovo vas poziva, to se smatra nasrtljivim poslovanjem i onda podnosite prijavu tržišnoj inspekciji koja pokreće prekršajni postupak. Da li se građani često obraćaju Nacionalnoj asocijaciji potrošača ovim povodom? Zbog samog telefoniranja – ne. Ali zbog kupovina koje obično za tim telefoniranjem slede – da.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • KOMPANIJA NIS OBJAVILA: Neto dobit NIS-a 27 milijardi dinara
  • PREMIJERKA SRBIJE NA KONFERENCIJI O RAZVOJU KREATIVNE INDUSTRIJE: Kreativna industrija može da rebrendira Srbiju
  • AGENCIJA ZA PRIVREDNE REGISTRE UVELA SISTEM REGISTRACIJE „BEZ ŠALTERA“: Elektronska registracija oko 30 odsto jeftinija od „papirne“
  • NACRTOM ZAKONA O NAKNADAMA ZA KORIŠĆENJE JAVNIH DOBARA PREDVIĐENA VEĆA PLAĆANJA: Naknade za zaštitu životne sredine – udar na budžet građana i privredu
  • TV SLIKE I PRILIKE: Moju zemlju srce bira
  • MENADŽERSKI VODIČ: Piterov princip
  • POSLOVNA SAZNANJA: Zašto odlažemo – sebe
  • ERIK RIS: ”STARTUP NAČIN” (1): Tasteri nisu „deo inventara“
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. aprila 2018.
Podelite ovaj tekst: