DRAGO MUNJIZA: Na prodaju Ledo i Frikom – “zlatne koke” bivšeg Agrokora

Drago Munjiza: Još pre tri godine najavio sam prodaju ovih profitabilnih delova Agrokora…

Očekujem da će kupac biti investicioni fond sa Zapada, koji će kupovati u saradnji sa najvećim multinacionalkama, koje su i pre pokazivale interes za te kompanije. Grupa Smrznuto i grupa Pića (grupa oko Jamnice) kontrolišu preko 500.000 “frižidera” u regiji ex Yu. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije od Fortenova grupe, on kontroliše celo tržište

Na poslovnoj sceni našeg regiona, osim pandemije kao podrazumevajuće teme, najava jedne velike transakcije podigla je “tenziju”. Naime, početkom novembra je Fortenova grupa, naslednik koncerna Agrokor, oglasila prodaju fabrika smrznutog programa i sladoleda u Hrvatskoj Ledo, u BiH Ledo Čitluk i u Srbiji Frikom. Reč je o profitabilnim kompanijama koje dominiraju tržištem regiona u ovoj vrsti smrznute hrane, pa je logično da je transakcija izazvala veliko interesovanje. Koliko je opravdana takva odluka Fortenova grupe i zašto su se na to odlučili? Šta se dešava sa ostalom imovinom Agrokora i šta mi u Srbiji možemo očekivati – neka su od pitanja za Draga Munjizu, iskusnog menadžera i osnivača konsultantske kompanije “Jakov Viktor” u Zagrebu, sa kojim smo razgovarali i pre nekoliko godina, upravo u vreme započetog bankrota Agrokora. Tadašnje procene gospodina Munjize su se obistinile, na šta i on sam podseća u našem intervjuu, pa zato sada pitamo – šta se ovom transakcijom može očekivati na ex Yu tržištu?

– Te kompanije su “zlatna koka” bivšeg koncerna, a grupa Smrznuto i grupa Pića (grupa oko Jamnice) kontrolišu preko 500.000 “frižidera” u regiji ex Yu. Zato, onaj ko kupi te dve kompanije, on kontroliše celo tržište (ili barem pola, ako se kupi samo Smrznuto). Ostatak “frižidera” su vlastiti “frižideri” maloprodavaca kao što su Lidl, Kaufland, Spar, Eurospin, Delhaize itd. Dakle, to su maloprodavci koji u njima pozicioniraju vlastite robne marke.

• Zašto se prvo prodaje grupa Smrznuto?

– Verovatno zato što postoji interes i zato što su rezultati dobri, pa je prodaja planirana zbog restrukturisanja finansijske pozicije Fortenove.

• Da li se može proceniti ko će biti kupci tih fabrika? Koja cena može biti? Kada je o Srbiji reč, ko može kupiti Frikom?

– Očekujem da će kupac biti investicioni fond sa Zapada, koji će kupovati u saradnji sa najvećim multinacionalkama koje su i pre pokazivale interes za te kompanije. Cena će biti 10-12x EBITDA marža.

Foto: Direktno.hr/ Davor PuhlavecPixsell

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: