ŠTA ĆE SE DEŠAVATI NA TRŽIŠTU RADA – KOJI SU POSLOVI BUDUĆNOSTI: Između digitalizacije i raznošenja hrane

Iako se stručnjaci slažu da je teško napraviti dugoročne projekcije u svetu koji se ubrzano menja, jasno je da će IT sektor nastaviti da raste, kao i automatizacija, veštačka inteligencija, logistika, transport, proizvodnja i dostava hrane, posebno organske

Amazon je utrostručio neto dobit u pandemiji, koja sada iznosi 6,33 milijarde dolara

Kada je Beograđanin Predrag K. dobio otkaz u restoranu koji posluje smanjenim obimom usled epidemije kovida-19, odlučio je da definitivno promeni zanimanje. Posao je ubrzo našao u službi dostave u jednoj od firmi koja se bavi onlajn prodajom komponenti za računare i mobilne telefone.

I dok ugostitelji, hotelijeri i industrijalci sa zebnjom računaju minuse sa kojima će završiti ovu godinu, onlajn prodaja i različite službe dostave beleže procvat. Nove navike potrošača koje su se razvile usled pandemije, već su uticale na kretanja na globalnom tržištu. Američki gigant Amazon nedavno je objavio da je njegova neto dobit utrostručena i da sada iznosi čak 6,33 milijarde dolara, a prihodi su im uvećani za trećinu, na rekordnih 96,15 milijardi dolara. Istovremeno su zaposlili 100.000 sezonskih radnika kako bi mogli da pokriju očekivanu veliku potražnju za nastupajuće praznike. Takođe, početkom ovog novembra švajcarski prehrambeni div Nestle kupio je američku kompaniju za dostavu hrane Frešli (Freshly) za gotovo milijardu dolara. Nestle je tako uplovio u unosan posao pripreme i dostave obroka ljudima koji, strahujući za sopstveno zdravlje, sve ređe izlaze iz kuća.

Epidemija se definitivno odslikala i na tržište rada koje se poslednjih 10, 15 godina strahovito brzo menja. Američki statistički zavod za rad objavio je pre par meseci istraživanje čiji je zaključak da će u narednih 30 godina stabilan rast i razvoj imati zanimanja: poslovni analitičar, softver developer, marketinški ekspert, stručnjak za informatičku bezbednost, direktor prodaje i fizioterapeut. Ipak, svi naši sagovornici, stručnjaci za ljudske resurse, slažu se da je u svetu ubrzanog razvoja nemoguće napraviti tako dugoročne projekcije.

Direktor HR kompanije Heads Adriatic, Marko Kolenc, naglašava da se svet menja brže nego što su najsmeliji prognozirali, a njegov kolega Miloš Tucaković (Stanton Chase) smatra da je teško predvideti šta će se dešavati na tržištu rada tokom naredne tri godine, a ne u narednih nekoliko decenija.

Izvor: NC Public Radio

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: