DINARSKI ŠTEDNI ULOZI OBARAJU REKORDE: Štednja u doba pandemije korona virusa

Aktuelna zdravstvena i ekonomska kriza izazvana korona virusom, koja je verovatno i najveća kriza od Drugog svetskog rata, ubrzano menja svet koji poznajemo.

Piše: Marija Savić

Prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), do sada je upotrebljeno preko 12 triliona dolara fiskalne i 7,5 triliona monetarne pomoći širom sveta u borbi protiv ekonomske recesije. Izveštaj Svetskog ekonomskog foruma upozorava da je automatizacija procesa, zajedno sa ekonomskom recesijom, stvorila takozvani scenario duplogprekida (“double-disruption“) s obzirom na to da će ubrzano prihvatanje tehnologije od strane kompanija dovesti do promene traženih poslova i veština već u narednih pet godina.

Poslovanje sa fokusom na rad od kuće, promenjene potrošačke navike i okretanje onlajn kupovini, veće učešće e-learning platformi u obrazovanju, samo su neke od promena koje polako postaju deo „nove normale“ prosečnog čoveka, a veruje se da će one postati standard i nakon završetka pandemije. Dodatno, povećana nesigurnost usled globalne krize podstakla nas je i da više štedimo kako bismo imali „finansijske rezerve“ za hitne slučajeve.

Podaci Narodne banke Srbije govore da je ukupna štednja građana (dinarska i devizna) u prvih devet meseci 2020. godine povećana za 3,8 odsto i trenutno iznosi rekordnih 1.360 milijardi dinara.

Ovakav rast štednje stanovništva u vreme pandemije prouzrokovan je pre svega činjenicom da je zabrana kretanja sprečila redovnu potrošnju građana na odlaske u restorane, pozorišta, putovanja, kupovinu odeće i ostalu neegzistencijalnu potrošnju i ostavila više prostora za odvajanje novca sa strane. Dodatno, iznenadna pojava korona virusa izazvala je strah od neizvesne budućnosti i potencijalnog smanjenja redovnih primanja i gubitka posla što je pokrenulo štednju iz predostrožnosti.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: