TV SLIKE I PRILIKE: Brza moda i dugoročni problemi

Ima neka potrošačka „kvaka“. Kupite skup, dobar televizor a uz njega dobijete jeftin daljinski upravljač, sa kojim se natežete u traganju za ličnim izborom TV sadržaja.

Piše: Branislava Džunov

Ustvari, taj daljinac vam daruje vaš kablovski provajder, uz ruter. Nemate kud, natežete se, pritiskate dugmiće, prelazak sa kanala na kanal traje večnost. Naročito ako hoćete da pobegnete od reklama. Sedenje uz mali ekran ume da bude mučenje sa onim što gledate, ali i sa tom nesavršenom spravom. Sve u očekivanju najavljenog filma ili omiljene serije, čiji početak, naravno, kasni.

Imajući u vidu pravila života koja nam je zadala pandemija korona virusa, logično je zainteresovati se u kojoj su se meri naše televizije sa nacionalnom frekvencijom prilagodile nastaloj situaciji, šta emituju da našu pažnju odvuku od zastrašujućih brojeva zaraženih od bolesti koja je celu planetu oborila na kolena. Nema se utisak da se uređivački kolegijumi po TV stanicama strateški bave rejtingom zasnovanim na „realnom sagledavanju nevolje koja nas je zadesila i ublažavanju sveopšte atmosfere nervoze i straha od korone virusa“. Treba li da duge zimske večeri provodimo uz rijaliti programe i turske serije? „Zadruga“ i „Parovi“ se emituju manje-više po deset sati dnevno. I veoma su gledani. Porazno i zastrašujuće, kad se dan podeli sa 24 sata.

Moralna katastrofa

Propala je inicijativa da se rijaliti programi izbace iz dnevnog rasporeda emisija i potisnu posle 23.00 sata. Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM), u osveženom sastavu, pao je na prvom većem izazovu. Ocenjeno je, moralna katastrofa! Oni koji su se kleli da će se boriti protiv TV šunda i širenja prostakluka u trećerazrednim emisijama glasali su „da sve ostane po starom“, pa ko preživi – neka menja. Još se nije našla sila da sruši čvrsto sazidano uporište rijaliti programa.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: