ODRŽAN VIRTUELNI GLOBALNI PITER DRAKER FORUM 2020.: Ovo nije nova normalnost, ovo je novi početak

U nizu pokrenutih tema našle su se i ocene o liderstvu u kriznim vremenima, o putu od tehnokratskog do humanističkog liderstva, o potrebi da ponovo gradimo etičke vrednosti, ali i o tome da je rešenje savremenih problema, nastalih kovid pandemijom, moguće samo u partnerstvu svih na planeti. Da li nam se sada svete sve tekovine koje je stvorio veliki biznis – samo je jedna od dilema koje su apostrofirali eminentni svetski biznis-eksperti

Da nije pandemije i kovida-19, i ovogodišnji 12. po redu Globalni forum Piter Draker (Peter Drucker) bio bi održan 28., 29. i 30. oktobra, tradicionalno, u bečkoj palati Hofburg. Međutim, kako je baš u to vreme pandemija dobijala novi zamah, centralna tema „Liderstvo svuda“ (Leadership Everivhere), obrađivana je virtuelno, na daljinu, u panelima i razgovorima najeminentnijih svetskih menadžera, konsultanata i mislilaca za oblast biznisa. Više desetina govornika i panelista, kao i stotine Zoom učesnika Foruma, podelilo je u tri puna dana mnoštvo zanimljivih stavova u kojima su bile neizbežne reči koje obeležavaju našu realnost: pandemija, kriza, liderstvo, novi izazovi.

U nizu pokrenutih tema našle su se i sledeće dileme: kako preći put od tehnokratskog do humanističkog liderstva; da li da se vratimo u osnovnu školu da naučimo kako se grade etičke vrednosti; da li je kapitalizam neuspeli eksperiment; da li je ljudska inteligencija svemoguća; da li nam se sada svete svi problemi koje je stvorio veliki biznis… Ukratko, ako bi se mogla naći zajednička konstatacija koju su uputili govornici ovogodišnjeg Globalnog Piter Draker foruma, ona bi mogla da glasi: ovo nije nova normalnost, ovo je novi početak.

Razume se, reč je o novom početku koji nameće pandemija, a tom temom se još u najavi održavanja Foruma (7. oktobra) bavio Ričard (Richard) Straub, osnivač i predsednik Globalnog foruma Piter Draker.

Naglašavajući da je jasno da postoji zdravstvena kriza izazvana pandemijom, Straub je upozorio da, u međuvremenu, postoji pretnja od kolapsa ekonomije:

– Stoga je potreban zdrav razum i sagledavanje situacije iz više uglova, kako bi se donele uravnotežene i nadasve pragmatične odluke za izlazak iz pandemijske krize. Veliki lideri moraju biti sposobni da razumno prosuđuju, moraju da sagledaju više disciplina, da koriste razum, da šire posmatraju stvari i, iznad svega, moraju da prave kompromise.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • MIODRAG MITROVIĆ, PREDSEDNIK KOMPANIJE MITECO-KNEŽEVAC: Šta sa otpadom posle pandemije
  • NAPRAVITE ODGOVARAJUĆU BEZBEDNOSNU IT STRATEGIJU: Rastuća pretnja: targetirani napadi na kompanije
  • IT INDUSTRIJA IZ ŽENSKOG UGLA: Ova godina je pokazala koliko je tehnologija prisutna i važna
  • POSLOVNI REZULTATI KOMPANIJE dm drogerie markt: I odgovorno i uspešno u 2020. godini
  • KROZ KAKVE KONTROLE PROLAZI PROIZVODNJA I PRERADA GORIVA U SRBIJI: Domaće gorivo i evropski standardi
  • PROIZVODNJA DUVANA U SRBIJI POSTAJE SVE ZNAČAJNIJA: Duvan veoma tražen – peti u izvozu
  • KOMPANIJA MARBO PRODUCT USPEŠNO REALIZUJE PROJEKAT NAMENJEN STUDENTIMA: Chipsy Agro Akademija za farmere 21. veka
  • UPOZORENJE POLA POLMANA DA JE BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA STAVLJENA NA KOCKU: Klimatske promene i nejednakost prihoda – dva najveća izazova
  • DIGITALNI VODIČ: Mobilni naš nasušni
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. decembra 2020.
Podelite ovaj tekst: