ЕКОНОМСКО ОСНАЖИВАЊЕ ЖЕНА У ЛОКАЛНИМ СРЕДИНАМА

Бесповратна средства у износу до 15.000 евра за реализацију десет пројеката доделила је Управа за родну равноправност у сарадњи са амбасадом Шведске, а циљ је економско оснаживање жена у локалним срединама, укључивање принципа родне равноправности у образовању и медијима, као и подизање свести у спречавању и сузбијању насиља над женама

osnazivanje-zenaУправа за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике у сарадњи са амбасадом Шведске доделила је недавно бесповратна средства за реализацију 10 пројеката чији је циљ економско оснаживање жена у локалним срединама, укључивање принципа родне равноправности у образовању и медијима, као и подизање свести у спречавању и сузбијању насиља над женама. За реализацију ових пројеката додељено је 130.500 евра, односно до 15.000 евра по пројекту. На конкурс су се пријављивале организације које се баве родном равноправношћу и оснаживањем жена, а подржани су и пројекти чији је циљ подршка локалних акционих планова за унапређење економског положаја жена.
Награђени пројекти, које су кандидовале бројне невладине организације широм Србије, реализују се у сарадњи са локалним самоуправама, односно службама које се баве родном равноправношћу. Пројекти су регионално распоређени, а међу градовима су Кикинда, Ниш, Лесковац, Неготин, Жагубица, Трстеник, Нови Пазар, Стара Пазова и други. У оквиру пројеката жене ће бити обучене да самостално започну пословање на својим пољопривредним имањима, па ће похађати обуке за различите послове – од плетења до лобирања. Њихове идеје биће садржане у локалним акционим плановима. У оквиру неких пројеката биће основано и предузеће за запошљавање жена, као и удружење жена које ће самостално наставити да ради.

– Економско оснаживање жена кључно је за напредак друштва, а задатак свих организација, медија, образовних институција и других актера заједнице јесте рушење стереотипа. Задатак Управе за родну равноправност је да препозна пројекте који се баве конкретним проблемима широм Србије и да помогне у њиховој реализацији, узимајући у обзир најразличитије теме, од јачања капацитета локалних медијских кућа до отварања интернет учионица на селу, објашњава Наталија Мићуновић, директорка Управе за родну равноправност Министарства рада и социјалне политике, у разговору за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: