Накит за оперске диве

Маја Јанушић има фирму „Перломанија“ и ствара јединствени накит од чешког кристала, бисера и ситних перли. Пева у Хору Народног позоришта у Београду и солиста је у „Београдским мадригалистима“, преводи оперска либрета и текстове са немачког и италијанског језика

nakitМаја Јанушић, 45-годишња свестрано ангажована и амбициозна жена, једна је од импозантног броја жена код нас која своје таленте негује паралелно. Школовала се у Средњој музичкој школи у Београду, да би пред изазовом – да ли се определити за студије на Музичкој академији или Филолошком факултету – одабрала ову другу солуцију, јер је већ врло добро говорила енглески, италијански и немачки језик. На исти начин била је у недоумици и када је, као тинејџерка, требало да се одрекне рукомета и каријере у овом спорту да би свирала клавир.

– Цео мој живот тече у непрестаном суочавању и у искушењима који пут одабрати, што и јесте судбина свих мултидаровитих људи. Бити даровит је рајска срећа. Међутим, бити вишеструко даровит, осим среће доноси и невоље, унутрашњи немир и дилему шта одабрати као професију, чему се посветити максимално а шта неговати маргинално – истиче за Економетар Маја, која је члан Хора Народног позоришта у Београду, солиста у „Београдским мадригалистима“, преводилац са немачког и италијанског, али и аутор уникатног накита од чешког кристала чију лепоту одликује префињеност, отменост и једноставност.

– Смисао за естетику и сликање, за примењену уметност, усавршавала сам учећи код добрих и искусних мајстора. Уместо да сликам, определила сам се за стрпљиво низање иглом и концем, перли, седефа и полудрагог камења, објашњава наша саговорница, са жаром посвећеника овом деликатном послу.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: