Расадник на врху зграде

Бодљикави лепотани нису захтевни, а представљају украс у стану и могућност за допуну кућног буџета, каже Бобан Станковић из Ниша

rasadnik-na-vrhu-zgradeПроизвођач кактуса Бобан Станковић, из Ниша, каже да се за узгајање цвећа одлучио више из љубави, него зато што би то могло да представља велики бизнис. Како каже, не у нашим условима, када се цвеће слабије продаје због ниског животног стандарда. Од цвећа, сматра он, сада може да се преживљава, а у неким повољнијим условима моћи ће и да се добро живи.

Због тога је Бобан отворио и књижару у Новом Селу, надомак Ниша, јер “књиге и школски прибор представљају већу потребу од цвећа”. Родитељи морају да купе детету књиге, оловку, свеску и сав други неопходан школски прибор, док кактуси, бар за сада, представљају луксуз.

– Завршио сам средњу школу и почео да студирам машинство, али сам од студија одустао јер сам закључио да ми за стварање новца није потребан факултет, већ оно што имам у глави, каже Бобан.

Отворио је цвећару и почео да се „дружи“ са цвећем. Кроз руке су му пролазиле разне врсте цвећа, па и кактуси према којима је гајио посебну љубав. Због тога је решио да их сам узгаја. Кренуо је само са једном врстом – амеларијом дувеј. Била је то, како кактусари кажу, љубав на први убод. Онда је почео један по један да одваја, да би дошао до колекције од хиљаду врста, колико данас има у свом расаднику.

Занимљиво је да Бобан Станковић има расадник на врху куће, на равном крову. Зими кактусе смешта у две просторије у кући, јер би измрзли на тераси. На питање од кога је учио овај посао, одговара:

– Кад човек нешто воли, лако пронађе литературу и све друго што му треба. Ја сам кренуо са сакупљањем, а онда сам сазнао да постоји Друштво кактусара Србије и учланио сам се. То ми је много помогло да се афирмишем као кактусар и да усавршим знање. Дружим се са људима који знају више од мене и учим од њих. Постоје много већи произвођачи кактуса, као што је Рада из Блаца или Живка и Новица Јањић из Ћуприје, који имају огроман стакленик. Када је била експлозија у војном складишту у Параћину, њихов стакленик је претрпео знатна оштећења, па смо ишли да им помогнемо да га обнове.

Опширније у штампаном издању  

Podelite ovaj tekst: