Стиже „вожд“ из Тополе

Професор математике Слободан Живановић, у дворишту своје фирме у Крћевцу, открио извор минералне воде коју за сада бесплатно користе мештани, а од следеће године биће ту нова фабрика воде

stize-vozd-iz-topoleДо сада је у Србији регистровано више од 300 извора квалитетне минералне воде. Око 250 су стручњаци детаљно ис- тражили, па се може рећи да смо раме уз раме са земљама којима је природа пода- рила значајно минерално благо.

На географској мапи у догледно вре- ме сигурно ће се наћи и нови минерал- ни извор подно Опленца, тачније у селу Крћевцу, уз сам руб магистралног пута Топола – Младеновац. Трагајући за во- дом за потребе погона „Термит“, у дво- ришту фирме, Слободан Живановић је 1999. године открио воду са знацима минерализације.

– Бушотину су радили стручњаци „Рудника“, друштва које послује у саста- ву холдинг корпорације „Шамот“ – при- ча Слободан. – То ме је заинтересовало, па сам наредних година наставио детаљ- на геолошка истраживања. Воду сам дао на више анализа. Стручњаци надлежних института и Завода за заштиту здравља Србије, потврдили су у води високи про- ценат минерала. Ако бисмо воду флаши-рали за тржиште, због високе минерали- зације, морали бисмо да јој одузимамо тај вишак, што би било штетно и скупо – објашњава наш саговорник.
Истакнути стручњак мр Гвоздимир Јокић, који је до одласка у пензију био на челу Центра за истраживање и раз- вој компаније „Књаз Милош“, савето- вао је Живановића да је ова вода изван- редна као помоћно средство за лечење људи. Анализе су показале да вода садр- жи гвожђе, јод, селен, флуор, магнезијум и минералне соли (суви остатак 3).

– Квалитет воде могли бисмо оцени- ти као „микс“ између минералних вода „селтерс“ и „Књаз Милош“ – рекао нам је Слободан. – И та два позната извора на- лазе се на пола пута од Крћевца. Капаци- тет бушотине је један литар у секунди, одржавањем нивоа на 13 метара дубине. То су сасвим довољне количине за бањ- ско-здравствене сврхе и лечење. Иначе, бушотина је стигла до дубине од 180 мета- ра, а потпуно је изоловано 50 метара под надзором геолошких стручњака, како би у потпуности била санитарно исправна и без могућности мешања са горњим водо- носним слојем – истиче Живановић.

Минералну воду са извора, последњих неколико година свакодневно користе за пиће радници погона „Термит“. Лаборато- ријске анализе показују одличне вредности, пре свега, хемоглобина и црвених крвних зрнаца. У плану је израда стручне студије на праћењу крвне слике потрошача ове воде и оних који је не конзумирају. То је услов за добијање сертификата код Министарства здравља Србије, како би се и званично вода из Крћевца користила у лековите сврхе.

Podelite ovaj tekst: