Европски лидер у Паланци

Очекује се да ће 2007. године Таркет Бачка Паланка достићи укупни приход од преко 150 милиона евра

Михајло Слобода

Михајло Слобода

Пословно партнерство између компанија Синтелон и Tarkett Sommer сматра се једним од најуспешнијих у бизнису подним облогама у Европи. Таркет источна Европа основан је 2002. године као заједничко улагање домаћег лидера у производњу подних облога, компаније Синтелон и једног од највећих произвођача и дистрибутера еластичних и дрвених подова у свету, компаније Tarkett Sommer.

– Данас Таркет из Бачке Паланке послује као саставни део компаније Таркет источна Европа, која је лидер у дизајну, производњи и продаји подних облога, паркета, ламината, винила и текстила, на тржиштима Русије, Украјине и Балкана, која представљају стратешко опредељење компаније. По стопи раста и остваривању профита, Таркет источна Европа је најбољи део Таркет групе, а према анализи експертског тима Републичког завода за развој, Таркет из Бачке Паланке је друга најуспешнија компанија у Србији, са 1,6 милијарди динара нето добити прошле године, каже Михајло Слобода, генерални директор ове компаније.

Здравији живот

Таркет је у протекле две године у различите еколошке пројекте заштите животне средине уложио преко 1,3 милиона евра. То су, између осталих, уградња спаљивача гасова који спречава допирање штетних материја у атмосферу и загађивање ваздуха. Брига за заштиту животне средине и здравији живот почиње од фабричког круга, општине до региона, управо тамо где настају производи и на тржишту на коме налазе купце.

Тренд раста производње и продаје Таркета наставља се и ове године. Према пословним плановима, очекује се да ће 2007. године Таркет Бачка Паланка достићи укупни приход од преко 150 милиона евра. У погонима компаније Таркет дневно се производи 101.000 квадратних метара винил подних облога. Годишње се отпреми преко 2.200 камиона са подним облогама (у просеку око 180 камиона месечно). Фабрика линолеума је током првих шест месеци ове године пласирала своје производе у вредности од 22 милиона евра у Русији, 14 милиона евра у Украјини и два милиона евра на тржишту Балкана, додаје Михајло Слобода приликом наше посете овој компанији.

Нова фабрика паркета, отворена у новембру 2005. године, представља најмодернију фабрику ове врсте у Европи – чак 95 одсто произведеног паркета намењено је извозу. У изградњу фабрике уложено је 15 милиона евра. Фабрика запошљава око 250 радника који месечно произведу преко 90.000 квадратних метара вишеслојног паркета. Планирана годишња производња у 2006. години је 1,2 милиона квадратних метара паркета, а према стратешком плану до 2008. године производња би требало да порасте на ниво од читавих 2,2 милиона метара паркета годишње.

Таркет у свету

Таркет групација данас у свету има 26 фабрика са преко 7.000 запослених, годишње прода 260 милиона квадратних метара подних облога и заради око 1,6 милијарди евра. Фабрика у Бачкој Паланци се по стопи раста производње, продаји и величини профита сматра једном од најуспешнијих целина интернационалне компаније Таркет.

Преузимање

Компанија Таркет објавила је крајем септембра да намерава да преузме већински удео 56,33 одсто капитала Синтелона из Бачке Паланке.
Таркет већ поседује 630.549 акција Синтелона, односно 43,2 одсто капитала, и намерава да постане једини власник фабрике из Бачке Паланке. Понуда за преузимање и цена по којој ће Таркет куповати акције биће објављени када Комисија за хартије од вредности одобри преузимање.

– Успешан развој компанија може да одржи сталним истраживањем потреба клијената и прилагођавањем одређеним специфичним захтевима појединих тржишта. Тако се, на пример, у Војводини и Београду наши потрошачи радије опредељују за модеран дизајн и мирније тонове, док се у јужној Србији тражи традиционални мотив и интензивније боје. Руско тржиште је специфично и за њихове потребе настају потпуно нове колекције како винилних, дрвених тако и текстилних подлога, каже Снежана Бошњак, PR менаџер компаније.

Олга Краљевић, дизајнер ове компаније, представљајући колекцију тепиха дизајнирану специјално за руско тржиште под називом „Cherchez la femme“ („Тражите жену“), наглашава да је једини кључ успеха сваке компаније истинско ослушкивање потреба и емоција потенцијалних купаца. У условима оснажене привреде, средња и средња виша класа Русије купује тепихе, за чији је дизајн тим стручњака за ову област из Бачке Планке пронашао инспирацију у француским барокним теписима. Дизајнерски тим Синтелона представља срце компаније који жеље купаца претвара у стварност. Таквом методом се у Бачкој Паланци стварају дизајнерска решења која налазе пут до купаца широм источне Европе и Балкана.

М. Бабић

Podelite ovaj tekst: