EVROPSKI NOVINARSKI KONGRES: Mediji pred cunamijem transformacije

Novinari, urednici i medijski poslenici iz Evrope, ocenili su ovako sadašnji trenutak: etika novinarske profesije i slobodna reč su ugroženi, čitaoci su izloženi brojnim manipulacijama, TV preuzima vođstvo u proizvodnji vesti, dok digitalna transformacija nalaže – menjajte se ili ćete nestati. U svemu tome, poželjno je konstruktivno novinarstvo koje pruža tačnu i realnu sliku sveta. Kako sve to pomiriti?

Učesnici panel diskusije: Šta Evropa može da učini za medije

Konstruktivno novinarstvo je odgovor na sve veću tabloidizaciju, senzacionalizam i negativnosti u medijima. Šta mogu da urade evropski mediji? Dužni su da favorizuju građanske vrednosti i da pojačaju svoju kontrolnu ulogu, jer etika profesije je važna i ne sme da izgubi značaj. Zato je poželjno konstruktivno novinarstvo koje pruža tačnu i realnu sliku sveta.

Ovako glase neke od konstatacija koje su se mogle čuti na ovogodišnjem Evropskom novinarskom kongresu koji je održan u Beču od 12. do 14. maja i na kojem se, već tradicionalno, okupilo oko 500 medijskih poslenika iz petnaestak evropskih zemalja. Predstavnici gotovo svih medijskih formi – dnevne i periodične štampe, TV i video produkcija i digitalnih medija – imali su zajedničku ocenu bar u tome da su etika novinarske profesije i slobodna reč ugroženi, te da su čitaoci i gledaoci izloženi brojnim medijskim manipulacijama. Otuda i poruka da mediji treba da pojačaju svoju kontrolnu ulogu i da etika profesije ne sme da izgubi na značaju. To se moglo čuti i u panel diskusiji “Šta Evropa čini za medije”, tokom koje su se novinari i urednici nemačkih, austrijskih i slovačkih medija složili da je veoma važno da postoji kritički ugao gledanja. Ili, kako je rekao Tomas Kriger (Thomas Krüger), predsednik nemačke Federalne agencije za edukaciju građana iz Berlina:

– Ako želimo slobodu štampe, potrebno je zakonodavstvo koje dozvoljava konstruktivnu kritiku. Tradicionalni mediji su izgubili svoju ulogu i zato je potrebna alternativna tačka gledanja u kojoj se podržava pluralizam mišljenja. Doza negativizma mora da postoji, ali preterana šteti. Zato je potrebna konstruktivna kritika jer bez nje opada kvalitet novinarstva, rekao je Kriger.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • NOVA INVESTICIJA KOMPANIJE JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL U FABRIKU U SENTI Tri miliona evra uloženo u novu proizvodnu liniju
  • ALEKSEJ TIHONOV, DIREKTOR LANCA SNABDEVANJA ZA TRŽIŠTE JUGOISTOČNE EVROPE I ČLAN UPRAVLJAČKOG TIMA NESTLÉ: Distribucija je robotizovana, ali su granice problem
  • ALEXANDRA OLIVERA KORICHI, DIREKTORKA DM SRBIJA I DM MAKEDONIJA: Iz dm inkubatora – na tržište
  • DIGITALNI VODIČ: Savršene kamere pametnih telefona
  • POČELO “NOVIH DEVET PRIČA” (NINE NEW STORIES) ER SRBIJE: Na prvom letu iz Beograda za Helsinki
  • POSLOVNA SAZNANJA: Život vam mogu unaprediti 4 R
  • NA DRUGOM FRIZERSKOM FESTIVALU U BEOGRADU PREDSTAVLJENA VRHUNSKA KREATIVNOST ŠIŠANJA: Dobar frizer je – umetnik
  • TV SLIKE I PRILIKE: Ako kaniš pobediti ne smeš izgubiti…
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. jula 2019.
Podelite ovaj tekst: