Сањати са Звончицом

Алмир Крџовић, инжењер прераде дрвета и асистент на Шумарском факултету, пре 11 година основао је фирму Ксилон и постао “мали привредник”

sanjati-sa-zvoncicomИстина је да је данашњој деци једна од најомиљенијих играчака и занимација компјутер, али, такође, воле и чудесан свет бајки којима не одолева ни једна генерација малишана. То добро знају људи из фирме Ксилон ДО, познате по производњи дечјег намештаја дизајнираног према мотивима најлепших прича света. Оно што настаје у радионици у Сурчину, а што се може видети у продајном салону у центру Београда, заиста је јединствено на домаћем тржишту, а кажу да за сличну мобилију нису чули ни у иностранству.

Када је тачно пре 11 година оснивао своју производњу Алмир Крџовић, инжењер прераде дрвета, имао је само јасну идеју да жели да прави намештај. Све оно што данас излази из погона ове фирме дошло је нешто касније. Сигурно и удобно место асистента на Шумарском факултету у Београду заменио је неизвесним токовима “мале привреде” и, како каже, ни у једном тренутку није се покајао. Са рођеним братом Ћамилом, архитектом, и пријатељем Владимиром Козмом, кренуо је 5. маја 1995. године у непознато, да би то данас постало препознатљиво и веома тражено.

Возни парк

Тешко да би било који дечак био очаран чињеницом да спава у принцезином кревету ружичасте боје. Њима је на располагању цео возни парк, са различитим моделима аутомобила, попут BMW-а, „ферарија” или „ламборџинија”.

Салон

Све идеје и консултације са стручним тимом Ксилона могу да се представе и договоре у салону у Васиној улици број 5, близу Народног музеја. Ту могу да се виде и неки од експоната, као и да се погледа CD са снимцима намештаја који је своје место нашао у домовима широм Србије, Црне Горе и БиХ. Телефон салона је 011/26-22-840.

– Ми смо и данас остали типични произвођачи и никако трговци у класичном смислу те речи. Од самог почетка смо имали концепцију да радимо за познатог купца, што значи само по поруџбини, спремни да одговоримо на сваки захтев клијената – каже Алмир Крџовић.

Да је та одлука била исправна потврђује и чињеница да су узастопно, од 1997. до 2005. године, покупили све награде на београдском Сајму намештаја, “златне” и “сребрне кључеве”, дипломе. Део свог успеха приписују и сарадњи са београдским Шумарским факултетом, чији студенти долазе на праксу у радионицу Ксилона у Војвођанској улици, у Сурчину. Оно без чега се, такође, не може јесте квалитетна опрема, велика палета производа и радно време “од осам ујутру до икс увече”, како каже наш саговорник.

Међу 35 стално запослених чак је петоро архитеката, спремних да одговоре захтевима и најпробирљивијих и најмаштовитијих купаца. Производе намештај за опремање целог стана, од улазних врата до најситнијих детаља који се израђују од дрвета. Кухиње, спаваће и радне собе, трпезарије, купатила дизајнирани су по жељама и потребама муштерија, али носе препознатљив печат Ксилона.

– На идеју да почнемо производњу намештаја за децу дошли смо на сајму. Желели смо да покажемо нешто што до сада није виђено на домаћем тржишту. Тако смо 1997. креирали прву комодицу “карабињер” која и данас заузима почасно место у продајном салону. Допала се људима, привукла много посетилаца, а ми смо, охрабрени, али сасвим случајно, направили мали маркетиншки штос и две године паузирали. Када смо се поново појавили на тржишту са јасним идејама, знали смо да смо на правом путу – каже Алмир Крџовић.

Почели су са комодама које су због необичних, “уврнутих”, облика и боја добијале имена из бајки. Тако је дете своју собу могло да дели са добрим духом Каспером, патуљцима Смешком, Плашљивком и Љутком, Палчицом, Звончицом или Алисом. Ти допадљиви, весели комади од 2003. године комплетирани су целим собним гарнитурама, креветима, плакарима, полицама, ноћним ормарићима, кутијама за играчке.

Производња, објашњава наш саговорник, захтева много труда, стрпљења и стручног знања и зато, за сада, немају конкуренцију, мада би волели да се на тржишту појави неко сличан њима, што би их подстакло да иду још даље.

Купац може да дође у салон Ксилона не само са сопственом идејом, већ и са цртежом онога што жели и што је осмислио. Стручни тим излази у сусрет у великом броју случајева, мада има и невероватних захтева, попут плакара у облику тродимензионалног лептира којег је замислио један маштовити суграђанин.

На машинама Ксилона могу да се израде готово сви облици намештаја, најчешће од медијапана, којима се финални изглед даје полиуретанским лаком и бојама према тон карти, у палети од хиљаду тонова. Боје се усклађују према облику намештаја, узрасту и полу детета.

Назив

Много пре него што је одлучио да са братом и пријатељем оснује заједничку фирму, Алмир Крџовић је знао да ће се једног дана, када се то догоди, она звати Ксилон. Допао му се назив који на грчком значи дрво (xylon).

Атест

Сваки производ који изађе из погона Ксилона има атест Шумарског факултета из Београда. Репроматеријал годинама стиже од истог добављача, што гарантује квалитет и поузданост испоруке.

Докле може да иде машта купаца и вештина пројектаната и мајстора Ксилона уверили смо се својим очима. Готово нестварно делује импресивна округла постеља смештена у кочију насталу, зна се, од бундеве, у бајци о Пепељуги. Све је, до детаља, на свом месту: и круна на врху кочије и седиште за лакеја и ружичасте завесице које ће уснулу лепојку штитити од радозналих погледа. Кочија је комплетирана плакаром у облику дворца где је одржан чувени бал са којег је Пепељуга морала да нестане тачно у поноћ.

Ако је кревет барка, плакар је у форми светионика или су на оградице кревеца за бебе слетели нежни лептири или су процветале маргарете. Како је сваки комад овог намештаја дизајниран по жељи купца и израђен од квалитетног материјала, питамо Крџовића да ли му је и цена “бајковита”.

– Није багателно, каже, али није ни толико скупо, чак у неким случајевима дође повољније од класичног намештаја из фабричке производње. Ми имамо специфичан однос са купцима. Када се договоримо о изради жељеног намештаја, они дају аванс колико желе, макар и симболично, а остатак плате када могу. Никада се није догодило да било ко изигра наше поверење. Највећи је проблем, заправо, да придобијемо муштерију. Када схвати шта је добила за свој новац, постајемо сарадници, а идеје за дечју собу преносе се на опремање целог стана. Рок испоруке било које поруџбине је 40 до 45 дана, а плаћа се после комплетне монтаже. Сервисирање се, такође, подразумева.

Дугогодишње искуство од, како каже Крџовић, тек 11 година научило их је да купце не треба посебно тражити преко реклама и огласа. Они Ксилон нађу сами, тако да су поруџбине за “намештај за одрасле” стизале и из Ирана, шпанске и либијске амбасаде, експозитура Комерцијалне банке, великих хотела и увозно-извозних фирми. Немају намеру да крену у серијску производњу јер посла има довољно, а тиме успевају да очувају ексклузивност и препознатљивост својих производа. То се из године у годину потврђује на сајмовима, где познаваоци тврде да намештај Ксилона заиста нема премца ни у свету.

Слободанка Андрић

Podelite ovaj tekst: