ФИНАНСИЈСКО ТРЖИШТЕ: Лизинг и даље на клацкалици

Будућност лизинга у Србији умногоме зависи од брзине и степена опоравка привреде, али су неопходне и пореске олакшице за старт лизинга непокретности

zzzУкупна билансна актива 17 компанија давалаца лизинга у Србији на крају 2010. године износила је 98,8 милијарди динара, што је за 11 одсто мање у односу на годину дана раније. Према извештају НБС, тржиште лизинга у Србији завршило је прошлу годину са губитком од 868 милиона динара, док је 2009. остварена добит премашила две милијарде динара.

Десет лизинг компанија пословало је позитивно и остварило укупну неопорезовану добит од 807,3 милиона динара, док је седам пружалаца лизинга забележило губитак. Билансна сума лизинг кућа на крају прошле године износила је непуна четири одсто билансне суме банкарског сектора, а укупни расходи лизинг кућа порасли су за 33 одсто, уз пад прихода од четири одсто.

– Будућност лизинга у Србији умногоме зависи од брзине и степена опоравка привреде, као и од раста привредних активности, јер је лизинг подршка пре свега привреди и представља инвестициону активност. То илуструје и податак да у портфолију лизинг кућа 93 одсто чине управо пласмани привреди. Њеним опоравком повећава се тражња за инвестицијама и лизинг је управо тај инструмент који може и значајно да помогне експанзији привредних активности – каже Властимир Вуковић, генерални директор Интеза лизинга и председник Асоцијације лизинг компанија Србије.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: