ПРОИЗВОДЊА ЗДРАВЕ ХРАНЕ: Три године до сертификата

Озбиљнији пласман органске хране Наташа Милановић, маркетинг менаџер и један од власника породичне фирме Биосил из Угриноваца, види у повезивању произвођача и етно и еко туризма Србије

sertifikatСа дипломом ИФАМ Института за менаџмент из Париза Наташа Милановић вратила се у Угриновце, у породичну фирму за прераду и конзервисање воћа и поврћа. Са оцем Милутином, братом Небојшом и мајком Божицом Младеновић (презиме мајке), после освајања златне Еурека медаље за искоришћавање отпада из прехрамбене индустрије 1990. године у Бриселу, формирано је предузеће Биосил, како би њихов награђени патент у пракси показао своје праве домете. Дуже од једне деценије фирма породице Милановић-Младеновић има утврђену позицију у производњи и преради органског воћа и поврћа, чиме се уписала међу пионире ове, све значајније и на тржишту све конкурентније, гране пољопривредне производње.

Практична примена њихове иновације, коришћења отпада из високопротеинске хране за животиње поступком ферментације, могла би, према речима Наташе Милановић, да добије на много већем значају, али се ту поставља препрека у виду недовољних количина органског отпада.

– Чињеница је да је Биосил првих неколико година постојао само формално, на папиру, да бисмо тек касније успешно развили породични бизнис – каже за Економетар Наташа Милановић. – Тек 2002. и 2003. године ушли смо у органску прераду поврћа, пронашли кооперанте из Војводине који су поседовали сертификате за своје производе, без којих је продукција органске хране незамислива. Тек када смо ускладили обостране могућности, могла је да почне озбиљнија производња за тржиште.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: