GOVOR TELA NA RADNOM MESTU – ALAN PIZ: Zašto je važan položaj ruku

Najmoćniji ljudi sveta veoma dobro znaju šta koji pokret tela, a pogotovo ruku, može da signalizira sagovorniku i javnosti. Zbog toga su dobro proučili i savladali tajne poslovne komunikacije. Zato se mnogo trude da se ne dogodi nešto nekontrolisano. To isto pravilo važi i za poslovne ljude

Alan Piz na seminaru u Beogradu

Alan Piz na seminaru u Beogradu

Ima 63 godine, proputovao je svet, boravio u oko 70 zemalja, pre 44 godine počeo je da se bavi specifičnom oblašću poslovne komunikacije – govorom tela, napisao je desetine knjiga, održao na hiljade predavanja. I posle svega kaže: „Zamke je teško izbeći, čak i kada sve znaš o govoru tela“. Taj stručnjak je Alan Piz (Allan Pease) i u Beogradu je boravio 20. novembra da bi održao seminar o tajnama uspešne komunikacije, u organizaciji kompanije Seminar Faktori (Factory). Mladim menadžerima u Srbiji poručio je da će mnoge poslove bolje završiti ukoliko budu prijatni i ako vode računa kako se pozdravljaju, jer se u prva četiri minuta komunikacije formira čak 90 odsto utiska o drugoj osobi!

Šta je najvažnije u tim prvim trenucima?

Najpre – rukovanje. Osoba koja drži iskošeno ruku kada vas pozdravlja, to znači da želi da vas „napadne“ – objašnjava Piz. Zato, držite dlan ravno i dajte onakav stisak ruke kakav dobijate od druge osobe. Alan Piz je podsetio da su najpoznatija rukovanja političara koje stalno gledamo, te da je imao prilike da o tajnama poslovne komunikacije, odnosno govora tela, podučava i trenutno aktuelne predsednike dveju moćnih država sveta: Sjedinjenih Američkih Država i Rusije.

„Putin je odličan učenik“, kaže Piz „i pitao me kako da se rukuje da izaziva poverenje kod sagovornika.“ Naravno, slično je pitao i Obama na svojim časovima, ali kada se bolje pogledaju slike rukovanja ova dva predsednika, vidi se kako Putin drži ruku „odozgo“, odnosno kako preklapa ruku svog američkog kolege. Po Alanu Pizu, to znači da želi da dominira a „govor tela“ poručuje: „Ja vladam“.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LOKALNE SAMOUPRAVE – NAJPOUZDANIJI GENERATORI NACIONALNOG RAZVOJA: Efikasna administracija dovodi investitore
  • REGIONALNI LIDER MLEKARSKE INDUSTRIJE: Imlek proslavio 60. rođendan
  • REZULTATI GODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA MASTERINDEX: Srbi uživaju u kupovini na internetu
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI STUDIJE O DOPRINOSU BANKARSKOG SEKTORA: Banke su stabilan partner državi, privredi i društvu
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • HIPOTERMOMINERALNE VODE – GLAVNA PREDNOST TERMI MARIBOR: Habakuk – medicinski i wellness centar regiona
  • OTVORENA ZIMSKA SEZONA NA KOPAONIKU 2013/2014.: Prvog vikenda u decembru – 15.000 gostiju
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (4): Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (10): Šta je neophodno za donošenje dobrih odluka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2014.
Podelite ovaj tekst: