KAKVA ĆE BITI POSLOVNA 2014. GODINA: Svi imaju isti cilj – da ne bankrotiraju

Projekcije o ekonomskom rastu se kreću od nula odsto, koliko prognoziraju autori „Kvartalnog monitora“, preko jedan odsto, što je procena autora MAT-a, pa do 1,5 odsto što su očekivanja Narodne banke Srbije. Standard građana će i dalje padati, jer se dogodine očekuje inflacija od 5,5 odsto, a povećanje plata i penzija biće gotovo beznačajno. Očekuje se i pad lične i državne potrošnje

Milojko Arsić

Milojko Arsić

Nema sumnje da će Lazar Krstić, prvi čovek srpskih finansija, dogodine imati jedan zadatak – da ne dozvoli da bude upamćen kao ministar za vreme čijeg mandata je zemlja bankrotirala. A s obzirom na to da porezi rastu (osnovna stopa PDV-a biće povećana sa osam na 10 odsto), te da se podsticaji iz budžeta smanjuju, i privreda i građani imaće isti cilj – da ne bankrotiraju. Uz sve to, najavljeni završetak restrukturisanja, mnoge radnike javnih preduzeća ostaviće bez posla. Prognoze za sledeću godinu nisu nimalo optimistične, pa mogu samo da se nadaju da im kreatori ekonomske politike u 2014. neće „kupiti“ kartu za Grčku ili Portugal u jednom pravcu.

Nije ovo prvi put da se kraj godine u Srbiji dočekuje sa strepnjom, ali visina javnog duga ovoga puta ozbiljno zvoni na uzbunu, i to u ritmu grčkog sirtakija i portugalskog fada. Od kako je kriza krenula, svaki ministar finansija pokušavao je da uštedi, a deficit je uprkos tome bio sve veći i veći. I ovoga puta dogodiće se isto – manjak u budžetu biće veći od ovogodišnjeg za pola procentnih poena i dostići će 7,1 odsto.

A kakvu nam sudbinu ekonomske vlasti kroje najbolje se vidi u predlogu državne kase za 2014. godinu. Po svemu sudeći, standard građana će i dalje padati, jer se dogodine očekuje inflacija od 5,5 odsto, a povećanje plata i penzija biće gotovo beznačajno. Takođe, u obrazloženju budžeta se navodi i da se očekuje pad lične potrošnje od 1,8 odsto. Uz to, i državna potrošnja će padati (minus 2,2 odsto). Investicije će, za razliku od ove godine, zabeležiti rast od 4,7 procentnih poena. Izvoz će rasti po stopi od 6,4 a uvoz 1,6 odsto, navodi se u obrazloženju budžeta.

Iako se analitičari koji se bave prognozama slažu da je pred nama teška godina, kada su brojke u pitanju nisu baš tako složni. Projekcije o ekonomskom rastu se kreću od nula odsto, koliko prognoziraju autori „Kvartalnog monitora“, preko jedan odsto, što je procena autora biltena „Makroekonomske analize i trendovi“, pa do 1,5 odsto što su očekivanja Narodne banke Srbije.

Opširnije u štampanom izdanju


U ovom broju još i …

  • LOKALNE SAMOUPRAVE – NAJPOUZDANIJI GENERATORI NACIONALNOG RAZVOJA: Efikasna administracija dovodi investitore
  • REGIONALNI LIDER MLEKARSKE INDUSTRIJE: Imlek proslavio 60. rođendan
  • REZULTATI GODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA MASTERINDEX: Srbi uživaju u kupovini na internetu
  • PREDSTAVLJENI REZULTATI STUDIJE O DOPRINOSU BANKARSKOG SEKTORA: Banke su stabilan partner državi, privredi i društvu
  • VESTI IZ PRIVREDNE KOMORE SRBIJE
  • HIPOTERMOMINERALNE VODE – GLAVNA PREDNOST TERMI MARIBOR: Habakuk – medicinski i wellness centar regiona
  • OTVORENA ZIMSKA SEZONA NA KOPAONIKU 2013/2014.: Prvog vikenda u decembru – 15.000 gostiju
  • BORIS VUKIĆ: APOKRIFI MENADŽMENTA (4): Ravnoteža između poslovnog i privatnog života
  • PITER F. DRAKER: DRAKER IZ DANA U DAN (10): Šta je neophodno za donošenje dobrih odluka
  • Sledeći broj Magazina Biznis izlazi 20. februara 2014.
Podelite ovaj tekst: