Хоргошани уче од Холанђана

Велике млекаре нису заинтересоване да откупљују млеко од малих, индивидуалних произвођача, то раде мале млекаре, али да би опстале на тржишту потребна је помоћ државе. Док се то не догоди – ту су Холанђани и Центар за развој агробизниса

horgosПољопривредници су одавно схватили да само једни другима највише могу да помогну, па је током последњих година у Србији створено на десетине удружења ратара, сточара, земљорадника. У Економетру су представљена нека од њих, али хоргошки Центар за развој агробизниса по много чему је специфичан. У варошици где је пољопривреда, и за њу везана прерађивачка индустрија, готово једини извор прихода, агилном Петру Мојзешу, руководиоцу Центра, било је јасно да своје суграђане мора да оспособи за самосталан опстанак на све суровијем тржишту пољопривредних производа.

– За потребе УСАИД-а пре неколико година радио сам анализу стања у пољопривреди у коју је било укључено 206 села у 100 општина. Закључак до кога смо дошли јесте да ратари немају довољно информација о томе како треба да унапреде своја газдинства и коме да се обрате за помоћ. То је био повод да ми у Хоргошу оснујемо центар који ће помоћи пољопривредницима. Сада окупљамо 87 чланова и трудимо се да будемо прави сервис јер смо видели да пољопривредници не успевају да прате промене на тржишту. Њима је потребна додатна помоћ како би развили свој посао, а ми смо се усмерили не само да им олакшамо текуће послове на земљи, у виду лакших набавки семенског материјала и ђубрива, већ да им помогнемо и на развијању малих фарми и прерађивачких капацитета, каже нам Мојзеш.

У фокус Центра доспеле су мале млекаре, којих у Хоргошу има неколико и које су откупљивале млеко од појединачних, малих произвођача, за шта велике млекаре нису биле заинтересоване. Ипак, права прекретница у раду Центра за развој агробизниса настаје када су преко програма помоћи Европске уније успели да остваре контакт са холандским стручњацима. Уосталом, од кога учити како се газдује млеком, него од оних који су светски стручњаци у овој области. Холандска ПУМ организација је највећа фондација која окупља пензионисане експерте вољне да свугде у свету, где за тим постоји потреба, преносе своје знање. Тако је у јуну у Хоргошу боравио „професор“, како су га због имена компликованог за изговор „крстили“ мештани, Мајнт Шинстру, из холандске покрајине Фризије. Пензионисани стручњак у производњи сирева са пажњом је пратио шта и како раде Хоргошани. Није се либио ни да отворено изјави да је ситуација у овдашњој пољопривреди веома лоша.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: