ПОРОДИЧНА МАНУФАКТУРА: „Сидро” с десне обале Саве

Сви одрасли чланови породице Мраовић из Остружнице предано раде у свом предузећу за производњу пловних објеката и сплавова са препознатљивим знаком фирме настале у малој гаражи са два радника

mileМада не зна тачан број чамаца и бродова изграђених у свом предузећу „Сидро”, Миле Мраовић из Остружнице непогрешиво препознаје свако пловило које сусретне крстарећи Савом. Начин израде и опрема дају им специфичан печат, а светлуцање инокс ограда и рукохвата још издалека указује да је баш тај бродић настао у „Сидру”, предузећу за производњу и трговину пловних објеката.

„Сидро” је типична породична фирма, основана пре 16 година, када се Миле Мраовић отиснуо у воде приватног бизниса. Пуне три деценије провео је у „Бродотехници”, некада чувеном бродоградилишту са 630 радника, а данас несталом с мапе успешних, али и свих других фирми. Радио је као шеф опремања бродова и до танчина савладао све тајне бродоградитељства. „Сидро” је било логичан наставак приче о професионалном опредељењу Милета Мраовића, рођеног Кордунаша из села Бовић, у крају без иједне речице, а тек реке попут моћне Саве која га је везала за своје обале.

– Први самостални посао у сопственој фирми почели смо овде, у Остружници, у малој гаражи са још два радника. Направили смо неколико чамаца који су, пловећи Савом, били нека врста покретне рекламе за „Сидро”. Посао је полако кренуо, поруџбина је било све више и ми смо се проширили према потребама производње. Данас је хала од 600 квадратних метара опремљена кранском дизалицом, пресом за савијање материјала, ту је стругарска радионица, затим она за фине браварске радове, столарију и све што је неопходно да се заокружи циклус производње чамаца, бродова, сплавова. „Сидро” сада запошљава 11 радника и мислим да смо једно од добрих приватних бродоградилишта у земљи – каже Миле Мраовић за Економетар.

Опширније у штампаном издању

Podelite ovaj tekst: