Инфлација је наш највећи проблем

Опасно је ставити инфлацију на треће место приоритета економске политике јер је она наш главни проблем а не привредни раст, који је сада изнад могућности домаће привреде

др Павле Петровић

др Павле Петровић

Инфлација је, без сумње, наш највећи проблем и преко тога се не сме олако прелазити. Све друге приче заиста само одмажу у напорима да се она обузда. То посебно важи за планиране јавне инвестиције “тешке” милијарду евра које би, сасвим сигурно, додатно повећале иначе велику тражњу. Самим тим био би то и јачи гас за инфлацију. Уосталом, то су познати ефекти из развијених привреда, које су такође грешиле у одређеним периодима, стимулишући тражњу упркос инфлацији коју су имали.

Важно је још нешто. Уместо фокусирања само на кратке стазе, од годину дана, и мерења шта може а шта не може донети неки политички поен, морао би се посматрати хоризонт од неких 4-5 година. Ако се од тога пође није тешко закључити да су изгледи српске привреде солидни, прилив капитала је велики, стопа раста такође, па би приватизациони приходи могли да се уштеде за касније, кад тражња спласне. У међувремену, фискалне приходе и расходе треба држати у равнотежи. Била би штета да се тако не уради, каже у интервјуу за Економетар др Павле Петровић, професор београдског Економског факултета и саветник у Цес-Мекону. У супротном, наглашава др Петровић, ако држава реализује свој инвестициони план, централна банка била би принуђена да посегне за све оштријим и непопуларнијим мерама јер ће у међувремену сигурно бити изражена и инфлациона очекивања, почеће да се калкулише са њеним будућим растом

Како оцењујете то што је влада нагло променила приоритете у економској политици, па је сада на првом месту пораст запослености, следи висок привредни раст заснован на извозу а на трећем месту је инфлација?

Јасно је да су запосленост и привредни раст пожељни и добри циљеви на средњи рок, али и они подразумевају макроекономску стабилност. Проблем је у томе што је тренутно инфлација висока јер је на годишњем нивоу чак 15 посто, тако да је она сада наш највећи проблем. Зато је опасно ставити је на треће место и као неки независан циљ. Јер, ако се даље буде стимулисао привредни раст може доћи до још веће инфлације и онда се доводи у питање и тај раст и већа запосленост.

Podelite ovaj tekst: