Сенћански дуван увијен у јен

Транзицијска куповна грозница трешће, по свему судећи, и Сенћане, јер захваљујући продаји ДИС-а Јапанцима за годину стажа добијали су близу хиљаду евра.  JTI купио прераду дувана, али и опремљену, а непокренуту фабрику за производњу цигарета

duvan-sentaНа уласку у Дуванску индустрију у Сенти уз српску вијори се и јапанска застава да означи прву инвестицију са Далеког истока у Србији. Право на барјак постигао је Japan tobacco industry (JTI) након што је на тендеру за ову фабрику понудио цену од 27,9 милиона евра за готово целокупну вредност фабрике, прецизно 98,45 одсто.  Нешто више од половине, или износ од 14 милиона евра, што чини 57 одсто, представља државни удео, док ће око 500 малих акционара расподелити око 10 милиона евра. Једна акција вреди 253 евра бруто, а де-љене су по начелу да једна година стажа вреди четири акције, или преко хиљаду евра.

Због овако добро плаћеног стажа продавци некретнина и мењачнице у Сенти су у стању приправности јер неће бити мало домаћинстава у које ће се слити неколико десетина хиљада евра.
Довољно за озбиљно улагање у некретнине. Тако се очекује да у јуну, када крене исплата акција, Сенту почне да тресе транзициона грозница, попут оне у Апатину.

ДИС је, по завршном рачуну из 2004. године, процењен да располаже са активним капиталом од 12,53 милиона евра, са капиталом од 5,594 милиона евра, и има свега 73 запослена. При том, то је и највећи произвођач дувана у земљи. Према речима директора Војина Гузине, ДИС прерађује половину дувана произведеног у Србији, а свака четврта стабљика биљке дувана која се посади, настала је у сенћанским расадницима.

Podelite ovaj tekst: