Интервју КРИСТИЈАН ДАНИЈЕЛСОН: Улажите у нове технологије и извозите више

Предузетници из Србије имају огроман потенцијал за сарадњу са фирмама из ЕУ. Да би се унапредило пословање треба поједноставити пореске процедуре, смањити трошкове и омогућити лакши приступ финансијским средствима, посебно за мала предузећа

Кристијан Данијелсон

Кристијан Данијелсон

При Европској комисији постоји Генерални директорат за суседство и преговоре о проширењу чији је задатак да информише предузетнике о политици проширења и условима пословања које доноси процес приступања ЕУ. Овај директорат такође помаже у решавању проблема и доприноси унапређењу пословања малих и средњих предузећа (МСП), поред осталог и тиме што организује састанке представника пословних удружења и институција из ЕУ са представницима невладиних организација, медија и предузетника у земљама западног Балкана. Циљ је упознавање са програмима и иницијативама из ЕУ, размена искуства и унапређење сарадње. Наиме, информације о тржишту ЕУ и нове идеје за пословање, треба да допринесу побољшању развоја МСП и удружења. Прва посета је организована од 20. до 22. јуна у Београду, а у осталим земљама западног Балкана састанци ће бити одржани до средине следеће године – истиче Кристијан Данијелсон, генерални директор за суседство и преговоре о проширењу у Европској комисији, у интервјуу за Економетар.

Он је истакао да размена искустава подстиче умрежавање и веома је значајна за унапређење конкурентности МСП. Зато представници директората информишу о пословној клими у ЕУ, али и објашњавају на који начин МСП могу да имају користи од тржишта ЕУ.

– Наставак повезивања са европским вредносним ланцем омогућио би српским фирмама да се преоријентишу на процесе производње већих додатих вредности и искористе шансе за извоз и нова тржишта. Једно од кључних питања за Србију јесте прелазак са потрошње и друштва оријентисаног на увоз, ка економији која се ослања на већи извоз, коришћењем предности које омогућава све веће интегрисање са европским тржиштем, наглашава Данијелсон.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Предности редовне заштите од ванредних претњи
  • Милион евра за најбоље бизнис идеје
  • Срби пет сати дневно са паметним телефонима
  • Светска банка хвали Србију
  • Немачко-српска комора подржала кампању донације органа
  • АмЧам: Реформе треба да се наставе
  • Дневно прераде по 50 тона говедине и пилетине
  • Следећи број Економетра излази 1. новембра 2016.
Podelite ovaj tekst: