Мали бизнис: Ослонац на младе снаге и домаћу памет

Све оно што постоји у програмима за чишћење у свету, имамо у нашем производном програму, каже оснивач и власник хемијске индустрије „Мабо“ професор др Слободан Бобан Станковић. После подстанарског стажа на четири локације, фирма купила некадашњу фабрику „Домаће радиности“

Слободан Станковић

Слободан Станковић

Лабораторију за хемијска и фармацеутска истраживања и производњу „Мабо“ у Лесковцу основао је 2003. године др Слободан Бобан Станковић, један од бивших директора „Здравља“, који је напустио фабрику те године. У „Здрављу“ је провео тридесет година, био заменик генералног директора, помоћник министра здравља, а посебно је поносан на своју функцију директора Центра за развој и истраживање из којег је проистекло петнaестак патената и лекова. Увек је фаворизовао младе и стручне људе, о чему сведочи и податак да је за време његовог директоровања примљено шездесетак факултетски образованих људи, а у тренутку када је напустио фабрику, од дванаест директора „Здравља“, њих десеторицу је он примио као младе и способне кадрове.

Поред ангажованости у фабрици, Станковић већ годинама ради на Технолошком факултету у Лесковцу, где предаје аналитичку хемију, фармацеутску хемију, фармацеутске и козметичке сировине на основним студијама, а такође предаје и на докторским студијама.

– Не слажући се са приватизацијом, напустио сам фабрику и прешао на факултет, а затим сам одлучио да направим фирму, са намером да радим парафармацеутске производе, нешто што је блиско лековима. Међутим, захваљујући мом пријатељу из Скопља, који је био директор „Алкалоида“, а који је почео да ради аутокозметику и антифриз, кренули смо то да радимо. Фирма се развијала у правцу производње средстава за чишћење и дезинфекцију и данас нема програма за чишћење у свету који ми немамо у свом производном програму.

Опширније у штампаном издању


У овом броју још и …

  • Предности редовне заштите од ванредних претњи
  • Милион евра за најбоље бизнис идеје
  • Срби пет сати дневно са паметним телефонима
  • Светска банка хвали Србију
  • Немачко-српска комора подржала кампању донације органа
  • АмЧам: Реформе треба да се наставе
  • Дневно прераде по 50 тона говедине и пилетине
  • Следећи број Економетра излази 1. новембра 2016.
Podelite ovaj tekst: